"Ik had moeite met lezen en schrijven. Op de kleuterschool liep ik al achter op andere kinderen. Als de lesstof te moeilijk werd, mocht ik kopje koffie halen voor de juf. Of kleurplaat maken. Ik voelde me dan heel speciaal. Niemand mocht dat, behalve ik. Later besefte ik dat ik ieder jaar overging, omdat ik ouder werd. Niet omdat ik zo goed kon leren.

Ik vond dat ik als ouder mijn kind moest begeleiden bij school. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Ik wilde met mijn zoon leren en samen groeien. Dus ik moest iets doen. Ik ben naar de huisarts en het maatschappelijk werk gegaan. Bij het ROC begon ik mijn taalcursus. 

Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik heb juist gedacht: had ik het maar eerder gedaan. Een Taalheld is voor mij iemand die zich inzet voor andere mensen.  Diegene die iemand bij de hand pakt en zegt: “Kom, we gaan ervoor. Ik neem jou mee naar school.” Dan heb je geen anderen nodig, omdat je dingen niet kunt. En kun je daarna zelfstandig door leven gaan."

Over Geran

Geran is een bijzonder voorbeeld van hoe de wereld voor je open gaat als je je lees- en schrijfproblemen aanpakt. Zij zette haar schaamte over haar eigen laaggeletterdheid opzij, werd leesmoeder en overwon de problemen op haar eigen manier. 

Geran kan als geen ander met haar boodschap anderen bereiken. Bescheiden en overtuigend en met haar humor brengt ze duidelijk over waar ze voor staat. Dat kunnen mensen zijn voor wie die lees- en schrijfcursussen belangrijk zijn. Of de overheid en andere instellingen die eenvoudiger moeten communiceren. Of bijvoorbeeld PABO-studenten die zich bewust moeten zijn van hun rol in de preventie van laaggeletterdheid.

Taalheld 2022 Geran Rooijackers

Geran is oplettend en weet wat er moet gebeuren om doelen te bereiken. En ze is alleen tevreden als er vooruitgang wordt geboekt. Dankzij de testpanels waar zij deel van uitmaakt, worden teksten inderdaad eenvoudiger. Samen met anderen hecht zij veel belang aan eenvoudiger communicatie op het gebied van gezondheidszorg. Met medewerkers van Pharos is ze heel actief in het vereenvoudigen van communicatie van zorgverleners naar patiënten.

Geran heeft een positieve invloed op haar omgeving. Dat komt door haar aandacht voor anderen en haar vermogen om goed aan te voelen wat er gebeurt en haar mensenkennis. Wat zij zelf heeft bereikt, gunt ze ook anderen. Daarvoor blijft ze zich inzetten. Haar motto is: niet twijfelen, gewoon doen. 

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.