Over Henriques

Henriques vond het moeilijk om zijn dochters te helpen met hun huiswerk, omdat hij zelf moeite had met lezen en schrijven. Daar durfde hij lang niet voor uit te komen. Hij heeft het goed verborgen weten te houden, want zijn omgeving heeft daar niets van gemerkt.

Henriques heeft de moed gehad om zijn geheim op film te vertellen en zo het gesprek over laaggeletterdheid te starten. Om andere laaggeletterden uit de (boeken)kast te laten komen en om de buitenwereld te laten zien tegen welke problemen laaggeletterden in het dagelijks leven aanlopen.

De film ‘Eén van deze mensen’ is een jaar geleden gemaakt. De film wordt nog steeds gedeeld op sociale media en ingezet bij presentaties. Samen met de andere mensen in de film is Henriques nog steeds niet moe om zijn verhaal te doen in de media. 

Henriques vertelde zijn verhaal ook in een andere film om de Onderwijsinspectie kennis te laten maken met het probleem van laaggeletterdheid. In juni geeft hij samen met een aantal andere Taalambassadeurs voorlichting aan de Onderwijsinspectie. Hij is blij dat hij zelf de stap heeft genomen en wil met zijn verhaal anderen stimuleren dat ook te doen.  

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving. 

 

 

Taalheld 2022 Henriques Zoma