"Een Taalheld is iemand die de vreugde die je zelf hebt ervaren, deelt met een ander. Zodat die hetzelfde kan beleven. En op weg kan gaan met taal en op reis kan gaan in een boek. 

En als je kunt lezen en schrijven, dan kun je ook computeren. Sinds kort heb ik een eigen laptop. Dat had ik nooit verwacht, maar ik heb hem nu wel. Het is een hele rijkdom. 

Wat het mij gebracht heeft, geef ik door aan anderen. Ik geef heel veel voorlichting. Ik geef presentaties. Waar het maar kan, vertel ik dat het niet uitmaakt. Of je nou 32 of 46 bent, je kan het nog steeds leren lezen en schrijven."

Over Marchien

Marchien vertelt al 10 jaar met veel enthousiasme er energie haar verhaal. Ze heeft zelf veel overwonnen en wil daarmee graag laten zien dat het kan. Dat je kunt leren lezen en schrijven, ongeacht je leeftijd. Marchien was in het zwemonderwijs als een vis in het water. Ze had alle opleidingen gedaan en was uitgeleerd. In het water dan, want ze had op het land nog een grote wens: leren lezen en schrijven. 

Lezen en schrijven heeft Marchien veel gebracht en dat wil ze ook voor anderen. Om anderen te inspireren vertelt ze haar verhaal. Samen met haar Taalheld-collega Albertje geeft ze presentaties en pakken ze van alles op, vragen informatie en spelen in op nieuwe initiatieven. In coronatijd zijn ze samen bedreven geraakt in digitaal presenteren. 

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.

Taalheld 2022 Marchien Brinksma