"Ik wist niet dat ik laaggeletterd was, omdat ik mezelf altijd wel kon redden. Mijn vader en moeder zeiden niet: "Ga leren.” En ik speelde liever buiten. 

Toen ik zelf kinderen had, kregen ze van klasgenootjes kaartjes. Ik kon ze niet lezen en wist daarom ook niet dat het een uitnodiging voor een kinderfeestje was. En dat er een cadeautje gekocht moest worden. Dus mijn kinderen gingen nooit naar een kinderfeest. Post van allerlei instanties legde ik ongeopend in een la. Dat had ik m'n moeder ook zien doen. Toen ik financiële problemen kreeg, kwam bij mij heel langzaam het begrip dat ik eigenlijk niet kon lezen en schrijven. Ik dacht ik gewoon dom was. Maar dat was ik helemaal niet. En uiteindelijk heb ik me ingeschreven voor een taalcursus.
 
Een Taalheld is iemand die eerst bij zichzelf begint. Iemand die zichzelf ontwikkelt, weet waar hij vandaan komt en beseft waar hij nu staat. Dan kun je ook andere mensen gaan helpen. Ik ben trots op mezelf. Op waar ik nu sta en wat ik nu voor de andere mensen kan doen. Dat vind ik een bekroning mijn werk."

Over Naziha

Naziha is altijd heel spreekvaardig geweest en wist zich daardoor altijd goed te redden. Dat ze niet kon lezen en schrijven, was door andere niet te merken. Voor haarzelf wel. Het maakte het openbaar vervoer moeilijk en haar wereld klein. Ook kon de brieven van school, overheden en instanties niet  niet goed lezen. Nu ze taallessen heeft gevolgd, is dit voorbij. 

Naziha heeft de moed gehad om haar geheim op film te vertellen en zo het gesprek over laaggeletterdheid te starten. Om andere laaggeletterden uit de (boeken)kast te laten komen en om de buitenwereld te laten zien tegen welke problemen laaggeletterden in het dagelijks leven aanlopen. 

Taalheld 2022 Naziha Wit

De film 'Eén van deze mensen’ is een jaar geleden gemaakt. De film wordt nog steeds gedeeld op sociale media en ingezet bij presentaties. Samen met de andere mensen in de film is Niziha nog steeds niet moe om haar verhaal te doen in de media, bijvoorbeeld in bij het vrouwenblad Libelle en het live programma ‘Koffietijd’.

Naziha vertelde haar verhaal ook in een andere film om de Onderwijsinspectie kennis te laten maken met het probleem van laaggeletterdheid. In juni geeft ze samen met een aantal andere Taalambassadeurs voorlichting aan de Onderwijsinspectie. Ook werkt ze onder meer aan het veilig maken van DigiD. Met haar ervaring helpt ze aan het toegankelijk maken van taal en het bestrijden van laaggeletterdheid. 

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.