De komende 4 jaar geven we samen met Libelle en Flair speciale bladen uit voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarvoor krijgen we een extra bijdrage van 477.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. Sinds 2022 verschijnen de bladen ‘Libelle – Extra makkelijk te lezen’. Die hebben een lager taalniveau en een eenvoudige vormgeving. Door de bladen kunnen mensen op latere leeftijd alsnog ontdekken dat zij plezier hebben in lezen. We moedigen hen aan om beter te leren lezen en schrijven. Ook zorgen de bladen ervoor dat steeds meer media rekening houden met mensen die moeite hebben met taal, rekenen en digitaal hun zaken regelen. In Nederland zijn dit 2,5 miljoen volwassenen.   

Makkelijk te lezen 

Mensen die moeite hebben met lezen, vinden een gewoon tijdschrift lezen moeilijk. Dat komt door moeilijke woorden, lange zinnen en een drukke vormgeving. Dankzij dit project kunnen we redacteuren en vormgevers van Libelle en Flair trainen en begeleiden om de bladen eenvoudiger te maken. De teksten in de speciale edities zijn op taalniveau A2/B1. De artikelen hebben meer witregels en grotere letters. Ook de vormgeving is rustiger. Aan elke editie werken mensen die zelf moeite hebben met lezen en schrijven mee.  

Hoe kun je het blad lezen? 

De bladen hebben een oplage van 100.000 exemplaren. Bibliotheken, buurthuizen, gemeentehuizen, roc’s en Taalhuizen ontvangen gratis exemplaren. Deze organisaties leggen de bladen neer op balies en leestafels en in wachtruimtes. Zo kan iedereen daar de bladen bekijken en lezen. Docenten en vrijwilligers kunnen de bladen gebruiken om met cursisten te oefenen met lezen en schrijven.

 

Adrie, ex-laaggeletterde ervaringsdeskundige:

"Ik vind het goed dat er meer aandacht komt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zoals ik. Ik merk nu hoe fijn het is dat ik kan lezen en schrijven. Ik las nooit een tijdschrift. Het zijn te lange zinnen. Er zijn woorden die ik niet begrijp. Ook ik wil genieten van al het moois dat tijdschriften bieden. Met deze speciale bladen kan dat. Dat vind ik heerlijk.”  

Suzannah Vree, manager communicatie Stichting Lezen en Schrijven:  

“We zijn de deelnemers van de Postcode Loterij ontzettend dankbaar voor de extra bijdrage. De eerste twee ‘Extra makkelijk te lezen’-bladen bereikten bijna 550.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De komende 4 jaar kunnen we nog veel meer mensen bereiken. De bladen helpen hen op weg om beter te leren lezen en schrijven. Samen moeten we ervoor zorgen dat de samenleving toegankelijker wordt voor mensen die moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. We willen dat ook zij gebruik kunnen maken van diensten en producten die bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden aanbieden. Een samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.”  

Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle en Flair:  

''Geweldig dat we met Libelle en Flair op deze manier de kans krijgen om nóg meer magazines te maken voor vrouwen en mannen die moeite hebben met lezen. Een magazine is volgens mij de beste en leukste manier om leesplezier te stimuleren. Zowel door de mix van aansprekend beeld en tekst, de afwisseling van korte en langere artikelen als door de herkenbare onderwerpen.'' 

Marieke Rodenhuis, Hoofd Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij:  

"Er zijn veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Wij vinden het belangrijk dat zij plezier hebben in het oefenen met lezen en schrijven. De deelnemers van de Postcode Loterij maken een makkelijk te lezen Libelle mogelijk. Met dit tijdschrift vol inspiratie en nieuwtjes wordt oefenen leuker. Wij vinden dit heel waardevol!”