Het distributiecentrum in Haaksbergen gaat november 2023 dicht en niet alle medewerkers kunnen ergens anders binnen PLUS aan de slag. Samen met Stichting Lezen en Schrijven keek ze naar de basisvaardigheden van haar collega's. “Iedereen heeft zijn eigen talenten en ervaring. Ik zit de hele dag achter de computer, dat kan ik goed. Maar als ik op een heftruck orders moet verzamelen heb ik nog veel te leren. Dat zeg ik ook tegen collega’s die de basismeter van Stichting Lezen en Schrijven maakten. Je kunt er niet voor zakken, je komt te weten hoe je je kunt ontwikkelen.” 

Werk naar je toekomst 

“Wij willen onze mensen zo goed mogelijk voorbereiden op de volgende stap, als ze een andere baan moeten zoeken,” vertelt Gemmi Natter. “De mensen die hier werken zijn wat ouder en niet allemaal even digivaardig. Overal vragen ze mensen die dat wel zijn. Dus aandacht schenken aan basisvaardigheden levert ze zowel privé als op hun werk profijt op.” 

Samen met Jolanda Schonewille, adviseur Leven Lang Ontwikkelen van het Leerwerkloket Twente, stelde zij het plan Werk naar je toekomst op. Vervolgens zijn allerlei partijen betrokken. Zo ook onze adviseur Marijke Holsbrink. Zij adviseerde over de inzet van basismeters en het voeren van de adviesgesprekken met de medewerkers.  

Afgelopen dinsdag hebben alle 20 deelnemers aan de training basisvaardigheden een getuigschrift in ontvangst genomen. Er ontbreken vijf medewerkers op de foto. Zij hadden op dit moment een rondleiding en kennismaking bij een nieuwe potentiële werkgever.
Afgelopen dinsdag hebben alle 20 deelnemers aan de training basisvaardigheden een getuigschrift in ontvangst genomen. Er ontbreken vijf medewerkers op de foto. Zij hadden op dit moment een rondleiding en kennismaking bij een nieuwe potentiële werkgever. 

 

Eigen leerdoelen 

Na het invullen van de basismeter is met elke medewerker een gesprek gevoerd. Wat wilden ze zelf leren? Het belangrijkste aandachtspunt was werken aan digitale vaardigheden. Tijdens de gesprekken hebben een aantal medewerkers ook aangegeven beter te willen lezen, schrijven en/of rekenen. “Uit de test bleek dat ik veel niet wist. Ik dacht het valt wel mee, maar ik kon echt nog veel leren,” vertelt Truus Veldhuis, medewerkster Huishoudelijke dienst. Met het eigen leerdoel van de medewerkers als leidraad is het Zone College aan de slag gegaan. Tien weken twee uur per week kregen de medewerkers een training op maat.  

Veel handiger 

“Van tevoren dacht ik dat ik het wel zou redden zonder training. Ik zeg niet dat ik nu zoevend over het internet ga, maar ik ben veel handiger,” vertelt medewerker Expeditie Johnnie Waanders. “Ik kan nu online solliciteren en heb mijn cv mooi gemaakt,” vult orderverzamelaar Andy Boxem aan. “En we hebben meer over veiligheid geleerd. Zodat we niet opgelicht worden als we iets bestellen.”  

Heb je een tip voor andere organisaties? 

“Zonder advies van het Leerwerkloket en Stichting Lezen en Schrijven was het niet gelukt dit traject zo vorm te geven,” zegt Gemmi Natter. “Je weet gewoon niet wat er allemaal aan organisaties is, welke subsidies er zijn, hoe je het bij elkaar krijgt. En voor het testen en de gesprekken heb je echt zelf training nodig. Dus ik raad iedereen die met basisvaardigheden op de werkvloer aan de slag wil gaan aan om in gesprek te gaan met deze organisaties.” 

Lees het praktijkvoorbeeld met meer informatie over het traject bij PLUS Retail. 

Vragen? 

Heb je vragen over het traject bij PLUS Retail? Neem dan contact op met Marijke Holsbrink. 

Wil je meer weten over basisvaardigheden en werk, een presentatie of advies voor je eigen organisatie? Kijk dan op www.taalwerkt.nl.

Marijke Holsbrink

Adviseur