Daar kunnen vrijwilligers alles vinden wat zij nodig hebben om mensen te helpen met het ontwikkelen van hun basisvaardigheden, zoals spreken en luisteren, lezen en schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. De nieuwe website, onderdeel van Expertisepunt Basisvaardigheden, biedt een overzicht van de oefenmaterialen en beschikbare trainingen voor vrijwilligers.

Onmisbaar 

Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven ondersteunen samen tienduizenden vrijwilligers die laaggeletterden bijstaan in het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden. In Nederland wonen 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met deze basisvaardigheden. Als aanvulling op professionele docenten zijn deze vrijwilligers onmisbaar om mensen te helpen met cursussen. Juist door met vrijwilligers te oefenen met praktijkgerichte situaties, beklijft bij veel laaggeletterden hun nieuwe kennis beter. 

Startpunt Vrijwilligers 

Op de website startpuntvrijwilligers.nl vind je per basisvaardigheid en thema oefenmateriaal om met je deelnemer(s) te gebruiken. Om je eigen vaardigheden als coach te versterken vind je trainingen, praktische e-learnings en webinars. Als vrijwilliger kun je met je docent of coördinator bespreken hoe je toegang kan krijgen tot de oefenmaterialen en het trainingsaanbod.  

Reactie van vrijwilligers 

Tijdens een online kennissessie voor vrijwilligers op het gebied van basisvaardigheden, is vandaag het Startpunt Vrijwilligers feestelijk gelanceerd. Enkele reacties van vrijwilligers: ‘Wat fijn zo’n verzamelplek. Dat geeft de vrijwilligers steun en dat allemaal op 1 plek. Prachtig, gefeliciteerd samen’. ‘Wat mooi en overzichtelijk’. ‘Goede ondersteuning’. ‘Dit ga ik delen met 300 vrijwilligers’.