Toch zullen er mensen zijn die hulp nodig hebben bij het maken en het invullen van hun keuze. Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontwikkelden wij een lesbrief voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zodat zij ook alle informatie over de nieuwe donorwet begrijpen. En hun eigen keuze kunnen maken en invullen in het Donorregister.

De lesbrief bestaat uit opdrachten bij de materialen van het ministerie van VWS over de nieuwe donorwet. Met de lesbrief kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden stap voor stap helpen bij het beter begrijpen van informatie over orgaandonatie en de donorwet. En bij het invullen van hun keuze in het nieuwe Donorregister. In de lesbrief staat informatie over het nieuwe Donorregister in eenvoudige taal, gecombineerd met vragen en opdrachten om samen te maken. 

Bijvoorbeeld:

  • Wat is orgaandonatie? Hoe gaat dat in zijn werk?  
  • Wat houdt de nieuwe donorwet in? Waar kan ik uit kiezen?
  • Hoe vul ik mijn keuze in het nieuwe Donorregister in? 

“Door de lesbrief ben ik weer gaan nadenken”

Taalambassadeur Dick Voogd hielp bij het testen van de lesbrief. Hij vertelt: “Ik weet nog niet of ik donor wil worden. Door de lesbrief ben ik weer gaan nadenken, wat wil ik? Als ik eruit ben, dan weet ik nu ook hoe ik het moet invullen.”

Afstemming

In de lesbrief verwijzen we ook naar de website ‘Hoe werkt orgaandonatie’ van Steffie en naar het oefenmateriaal van Stichting Digisterker. Ook de Koninklijke Bibliotheek was betrokken. Zo zorgen we samen met het ministerie van VWS dat taalvrijwilligers en -docenten geschikte informatie hebben om laaggeletterden te helpen.  

Geke van Velzen, directeur-bestuurder: “Stichting Lezen en Schrijven wil laaggeletterdheid voorkomen en verminderen en werkt daarom aan scholing, advies en bewustwording. Maar het is ook belangrijk dat organisaties eenvoudig communiceren en toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Met deze samenwerking met VWS én organisaties als Steffie en Digisterker bereiken we samen alle Nederlanders met lesmateriaal en begrijpelijke informatie over de nieuwe donorwet.”

Waar vind ik de lesbrief?

Taalvrijwilligers en taaldocenten kunnen de lesbrief via de website lezenenschrijven.nl/donorwet downloaden. Ook vinden zij hier meer informatie over de donorwet en het Donorregister.

Disclaimer

Stichting Lezen en Schrijven wil laaggeletterden helpen met het vinden en begrijpen van informatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet. Dit doen we zodat laaggeletterden ook hun keuze in het Donorregister kunnen invullen. Stichting Lezen en Schrijven heeft geen mening over orgaan- en weefseldonatie. We respecteren ieders keuze en beïnvloeden deze niet.