Van 7 t/m 13 september vinden door het hele land activiteiten plaats om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Een daarvan is de aflevering op 9 september van het BNNVARA-programma Make Holland Great Again dat gedeeltelijk in het teken van laaggeletterdheid staat.

In deze aflevering laat Sahil zien wat de impact is op het dagelijkse leven van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat doet hij in een bijzondere escaperoom en met een verborgen camera-experiment. Stichting Lezen en Schrijven is erg onder de indruk van de inspirerende manier waarop Sahil jongeren activeert en bewust maakt van grote maatschappelijke thema’s.

Sahil: ““Ik wist niet eens dat laaggeletterdheid zo'n groot maatschappelijk probleem was in Nederland. Terwijl mijn ouders het ook zijn. Tijdens het maken van Make Holland Great Again viel mij op dat bijna niemand weet hoeveel mensen er last van hebben en wie dat dan zijn. En wat voor taboe eromheen hangt. Dit moet algemene kennis worden. We kunnen niet zomaar 2.5 miljoen mensen negeren. Dat zou geen optie moeten zijn.”

Stichting Lezen en Schrijven start verder onder meer de campagne ‘Een van deze mensen…’ gericht op het herkennen van laaggeletterdheid. Op dit moment hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder in ons land moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarbij blijft het aantal jongeren dat met een taalachterstand de arbeidsmarkt betreedt groeien. 

De stichting organiseert voor de zestiende keer deze themaweek, die voorheen de ‘Week van de Alfabetisering’ heette. 

(Foto: Annemieke van der Togt)