Het tweetal bleek de meeste internetstemmen te hebben gekregen en mochten daarom met de publieksprijs naar huis. “Bij de bekendmaking hebben we wel een vreugdesprongetje gemaakt. We zaten behoorlijk in spanning”, vertelt Henk Bijholt.

De Groninger TaalHelden, vorig jaar al uitgeroepen tot TaalHeld in de provincie, waren vol vertrouwen afgereisd naar Den Haag om de uitreiking van de nationale TaalHeldenprijzen bij te wonen. Ze hadden hun nominatie namelijk flink gepromoot en actief mensen benaderd om op hen te stemmen. De twee collega’s, ze werken vanuit Iedersz bij de groenafdeling van de gemeente Groningen, zaten in de piepzak toen de een na de andere TaalHeld bekend werd gemaakt en hun namen steeds maar niet vielen. Totdat er één prijs overbleef: de publieksprijs. Na het tellen van de bijna 6000 stemmen bleek dat Henk en Henk als winnaars uit de bus waren gekomen. “Prachtig”, reageert Henk Bijholt. Hij was vooral onder de indruk van prinses Laurentien, die de prijs uitreikte. “Ze is echt heel gewoon en feliciteerde ons uitbundig. Dat was nog het mooiste.”

Henk & Henk TaalHelden

Taal- en computerlessen

Beide Henken hebben nooit goed leren lezen en schrijven op school. Hun wereld veranderde toen Henk Bruinink twee jaar geleden bij het WIJ-team in de Groninger Oosterparkwijk aanklopte voor hulp bij een stapel brieven en formulieren. Hij werd daarna doorverwezen naar Taalhuis Oosterpark en het Alfa-college voor taal- en computerlessen. Vervolgens haalde hij zijn collega Henk Bijholt over om mee op les te gaan. Inmiddels zijn hun taal- en computervaardigheden fors verbeterd. “Maar het leren gaat wel langzaam bij ons, hoor”, bekent Henk Bijholt. De Henken krijgen ruimte van hun werkgever om iedere week lessen te volgen bij het WIJ-team en het Alfa-college.

Taalambassadeur

De twee mannen zijn Taalambassadeur. Joke van der Tuin van het Alfa-college ondersteunt ze hierbij. “Ik help ze bij het maken van afspraken met bedrijven waar ze over hun ervaringen met laaggeletterdheid vertellen”, zegt Joke. Ook geven ze tips aan bedrijven over bijvoorbeeld folders of andere uitingen. Zo geven ze aan wat ze niet begrijpen. Joke vindt het terecht dat ze de TaalHeldenprijs hebben gewonnen. “Ze hebben er best veel voor gedaan om stemmen te trekken. Zo stonden ze in de centrale hal van onze school en gingen ze in gesprek met studenten. Die schrokken soms van de verhalen, ze konden zich niet voorstellen dat er zoveel mensen laaggeletterd zijn en wat dat voor hen betekent.” Het Groninger duo heeft ruim 40 andere laaggeletterden op hun werk weten te motiveren om ook een taal- en computercursus te volgen. Met dit resultaat wisten ze zich van andere genomineerden te onderscheiden.

Reacties

De twee hebben veel reacties gekregen op het winnen van de TaalHeldenprijs. Ook omdat Dagblad van het Noorden, RTV Noord en OOG TV aandacht aan de Henken hebben geschonken. Henk Bijholt: “Natuurlijk is dat leuk, al die reacties. Ik kreeg ook van iemand te horen dat hij zich niet kon voorstellen dat zoveel mensen laaggeletterd zijn. Kijk, dan hebben we ook wat bereikt.”

Taalambassadeur uitnodigen?

Wie meer wil weten over de Taalambassadeurs Henk Bruinink en Henk Bijlholt of ze wil uitnodigen om hun verhaal over laaggeletterdheid te vertellen, kan contact opnemen met Joke van der Tuin via e-mail: j.vandertuin@alfa-college.nl.

 

Foto: Michiel Mees