“Is dat niks voor jou? We zijn op zoek naar iemand die weet hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Iemand die alle trucjes kent; ‘ik ben mijn bril vergeten’, ‘dat formulier vul ik thuis wel in’, ‘ik heb geen pen bij me’, en ga zo maar door. Iemand die je dus niet zo makkelijk voor de gek kunt houden.” 

Hans kent inderdaad alle trucjes

Ja, dan ben je bij Hans wel aan het goede adres. Hij schaamt zich er niet voor dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. “Doordat ik zelf ook laaggeletterd was, sta ik dichterbij. Ik weet het nog wel van toen ik vroeger zelf werd aangesproken. Ik gaf mensen een grote mond om ze op afstand te houden. Dan dachten ze – oh – bij hem moet ik niet wezen. Maar dan weten wij: daar moeten we juist zijn!”

Taalambassadeur Hans

De sprong gewaagd

Wij, dat zijn Hans en de andere Taalambassadeurs met wie hij regelmatig op pad gaat. Want Hans besloot al snel dat hij Taalambassadeur wilde worden, zoals zijn leraar hem had gevraagd. Hij houdt wel van een uitdaging, het is goed voor zijn ontwikkeling en het ambassadeurschap brengt hem op veel verschillende plekken; bedrijven, gemeentes, scholen, informatiemarkten. Die afwisseling vindt hij leuk. 

Mensen een stukje verder helpen

Om mensen verder te helpen, dat ze besluiten om terug te gaan naar school, is dankbaar werk, vindt Hans. “Het lukt niet altijd om mensen over te halen. Want het is een hele stap om weer terug naar school te gaan. Een heleboel mensen schamen zich, maar wij kunnen laten zien dat dat helemaal niet nodig is en dat ze niet de enige zijn. Al is het er maar één, dan ben ik blij dat we die toch hebben geholpen.”

Koud en warm tegelijk

In de loop der jaren is Hans bij veel bedrijven geweest, om werkgevers ervan bewust te maken dat er werknemers zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Als Taalambassadeur staat hij dan voor een groep mensen om te vertellen over zijn eigen ervaringen als laaggeletterde. De eerste keer weet Hans nog goed: “Het was koud buiten maar ik stond te zweten.“ Maar Hans staat voor wat hij zegt en vertelt zijn verhaal in de loop van de jaren steeds makkelijker. Zo helpt hij bedrijven om laaggeletterdheid te herkennen en laat hij hen zien wat zij daaraan kunnen doen.

Tips voor eenvoudige communicatie

Daarnaast doet Hans ook mee aan testpanels om brieven, vragenlijsten en websites te bekijken. Waar hij op let? “Bijvoorbeeld of de taal die gebruikt wordt duidelijk is. Is het goed te begrijpen? Snap je meteen wat er staat? Worden er niet teveel moeilijke woorden gebruikt? Dat soort dingen.” Op die manier adviseert hij organisaties en helpt hij hen om met een andere blik naar hun eigen communicatie te kijken. 

Een dik brievenpakket

Soms ziet Hans het effect van zijn adviezen echt terug. Een mooi voorbeeld daarvan is een organisatie waarvoor hij in een testpanel brieven en formulieren beoordeelde. Het ging om een aanvraag voor Schuldhulpverlening voor mensen die in de schulden zaten. “Dat was me toch een pakket! We hebben heel dikke brieven doorgenomen. Uiteindelijk hebben zij dat hele pakket gehalveerd en in duidelijke taal geschreven. Nu begrijpen de klanten beter wat ze moeten doen en worden ze sneller geholpen. Er zijn minder misverstanden en er is meer begrip voor elkaar. Daarmee hebben we iedereen geholpen, zowel de klant als de medewerkers. Dat vind ik mooi.”

Hans werkte mee aan de film Buitenspel, een korte film die aandacht vraagt voor laaggeletterdheid.  

Meer weten?

Wilt u weten wat een Taalambassadeur voor uw organisatie kan doen? 
Wilt u zich inzetten als Taalambassadeur of kent u iemand die dat wil doen?
Neem dan contact op met Anneke Elenbaas-van Ommen. U kunt de contactgegevens hieronder vinden.

Dit voorbeeld komt uit Rotterdam. Wilt u meer weten over het inzetten van Taalambassadeurs uit Rotterdam? Kijk dan hier.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze projectleider.
Anneke Elenbaas-van Ommen

Anneke Elenbaas-van Ommen

Projectleider