Dit jaar werden er maar liefst 174 TaalHelden genomineerd waaruit 36 doorgingen naar de landelijke verkiezing. Juryleden waaronder Peter Vandermeersch, Inge Ipenburg en Shirma Rouse kozen hieruit de winnaars. De uitreiking werd gepresenteerd door BNNVARA-presentator Paul de Leeuw. 

Ibrahim Al Hendi wint prijs in categorie Taalcursist

“Het is bijna onvoorstelbaar hoe Ibrahim, in de korte tijd dat hij hier in Nederland is, al zo goed de Nederlandse taal eigen heeft gemaakt. Daarbij deelt hij zijn kennis en ervaring met anderen - onder andere als tolk bij huisartsen - en motiveert en ondersteunt daarmee nieuwkomers”, aldus de jury.

Anne Agema wint prijs in categorie Taalbegeleider

“Anne helpt, naast haar werk als ambulant begeleider bij een school voor blinden en slechtzienden, de zes bewoners van een gezinsvervangend tehuis met lezen, schrijven en rekenen. Anne bewijst hiermee niet alleen sociaal invoelend te zijn maar ook daadkrachtig. Door op zoveel plekken zich in te zetten voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben op het gebied van laaggeletterdheid”, zo concludeerde de jury.

Carolien Slager wint prijs in categorie Bruggenbouwer

Over Carolien zei de jury: ”Zij heeft binnen het Verloskundigen Samenwerkingsverband (VSV) de strijd tegen laaggeletterdheid op de kaart gezet. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden. Haar inzet maakt een wezenlijk verschil.”

Verandering teweegbrengen doe je altijd samen. Dat betekent scherp blijven kijken naar wat beter kan, maar ook van goede voorbeelden leren en de mensen erachter in het zonnetje zetten. Daar krijgt iedereen energie en inspiratie van.

– H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden

Terugblik uitreiking TaalHeldenprijzen 2017

Onze Razende Reporters Gormah, Hans en Daphne deden verslag van de dag. 

Provinciale Taalhelden 2017

In de zomer van 2017 kon iedereen in Nederland per provincie TaalHelden nomineren en werden de Provinciale TaalHelden 2017 gekozen. Vervolgens heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Inge Ipenburg (actrice en schrijfster), Shirma Rouse (zangeres) en Frits van Oostrom (historisch letterkundige) uit deze groep genomineerden de winnaars gekozen van de landelijke TaalHeldenverkiezing.

De TaalHeldenverkiezing werd volledig gefinancierd uit private gelden van onder andere de VriendenLoterij en Achmea. De TaalHeldenprijs 2017 is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Theater Rotterdam-Schouwburg, Internationaal Film Festival Rotterdam en Starsound Productions.

Dankwoord

We bedanken iedereen die aan de TaalHeldenverkiezing heeft bijgedragen. De verkiezing is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Achmea, Theater Rotterdam – Schouwburg, IFFR en StarSound. Grote dank voor de bijdragen van Paul de Leeuw, Burgemeester Aboutaleb, Derek Otte, Peter Vandermeersch, Inge Ipenburg, Shirma Rouse, Dicky Gingnagel, Miguel Wiels, Janneke Staarink, Sjaak Kroes, TU Delft, Paul Tieke, Eelco Peterzen en Jalmar van Bodegom. Met een eervolle vermelding en warm dankwoord voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden.

Onze felicitaties gaan uit naar de drie winnaars van de TaalHeldenverkiezing 2017: Ibrahim Al Hendi (winnaar in de categorie Taalcursist), Anne Agema (winnaar in de categorie Taalbegeleider) en Carolien Slager (winnaar in de categorie Bruggenbouwer).