De juryprijzen werden uitgereikt in de categorieën Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer. Met voor het eerst ook een TaalHelden Publieksprijs. We blikken terug op een prachtige middag en bedanken iedereen die aan deze dag heeft bijgedragen.

Onze Razende Reporters Mandy, Jos en Lenie deden verslag van de dag. Bekijk hier hun filmpje.

De uitreiking

De jury bestond uit Peter Vandermeersch, Anita Witzier en Abdelkader Benali. De uitreiking werd gepresenteerd door SBS 6-presentator Kees Tol. Daarnaast traden diverse artiesten op, waaronder de 3JS, Smita James, Ellen ten Damme, René Karst en Carola Smit. 

Jury Taalheldenprijs 2018

Winnaars TaalHeldenprijzen 2018

Jose Brunselaar wint de TaalHeldenprijs in categorie Taalcursist: “Al heel jong heel hardwerkend en daardoor maar kort naar school. Niet gek dat dit problemen geeft met lezen en schrijven. Toch ging zij de uitdaging aan en heeft ze binnen driekwart jaar leren lezen en schrijven", aldus Anita Witzier namens de jury.

José Brunselaar winnaar

Muhammad Ali wint de TaalHeldenprijs in categorie Taalbegeleider en de tweede TaalHelden Publieksprijs: "Gevlucht uit Syrië heeft hij zich In Nederland direct gemeld bij het Taalhuis in de bibliotheek. Twee jaar later was hij zo vergevorderd met de Nederlandse taal, dat hij als taalvrijwilliger aan de slag ging om andere cursisten te helpen met taal en inburgering. Zijn droom: docent worden in Nederland", aldus Abdelkader Benali namens de jury.

Muhammed Ali winnaar

De TaalHelden Publieksprijs ging naar de elf Groenmannen van de buitendienst in Leeuwarden: "Al voor de klok ’s morgens zeven uur slaat, schuiven deze heren in de schoolbanken voor lees-, schrijf- of computerles op maat." Op het podium vertelden zij zelf ook: "Dromen zijn geen bedrog. Ik heb gedroomd dat we hier zouden staan, dromen kunnen echt uitkomen."

Groenmannen winnaars

Taalsamenwerking Gooi- en Vechtstreek en Tergooi wint de TaalHeldenprijs in categorie Bruggenbouwer. De jury had het volgende te zeggen over de winnaars: "Ziekenhuis, apothekers, GGD en huisartsen slaan de handen ineen in Noord-Holland. Omdat zij ervan overtuigd zijn dat taalvaardig zijn aan de basis ligt van een gezond en gelukkig leven. Van taalspreekuren in ziekenhuizen tot workshops voor huisartsen om ook laaggeletterde cliënten verder te kunnen helpen.”

Het belangrijkste is erkenning. Van moed en doorzettingsvermogen om op latere leeftijd te leren lezen en schrijven.

– Prinses Laurentien
Ellen ten Damme
Kees Tol verwelkomt

Provinciale TaalHelden 2018

In de zomer van 2018 kon iedereen in Nederland per provincie TaalHelden nomineren en werden de Provinciale TaalHelden 2017 gekozen. Vervolgens heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Abdelkader Benali (schrijver) en Anita Witzier (presentatrice), uit alle genomineerden de winnaars gekozen van de landelijke TaalHeldenverkiezing. Daarnaast was er ook nog een TaalHelden Publieksprijs, waarbij mensen konden stemmen op hun favoriete TaalHeld in de categorie Taalcursist. Bijna 8000 mensen hebben een stem uitgebracht. 

Kees Tol en Marja van Bijsterveldt

De TaalHeldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven werd volledig gefinancierd uit private gelden van onder andere de VriendenLoterij en Achmea. 

Dankwoord

Stichting Lezen en Schrijven bedankt iedereen die aan de TaalHeldenprijs heeft bijgedragen. De TaalHeldenprijs is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en Achmea. Grote dank voor de bijdragen van Kees Tol, Anita Witzier, Abdelkader Benali, Peter Vandermeersch, Ellen ten Damme, de 3JS, Carola Smit, René Karst, Dick Plat, Smita James, Liesbeth de Wit, Hans Kasser, Irma van Leerdam, Rob Weijers, Marja van Bijsterveldt en Mariëtte Hamer. Met een eervolle vermelding en warm dankwoord voor H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

Onze felicitaties gaan uit naar de winnaars van de TaalHeldenprijs 2018: Jose Brunselaar (winnaar in de categorie Taalcursist), de Groenmannen (winnaars van de TaalHelden Publieksprijs) Muhammad Ali (winnaar in de categorie Taalbegeleider en de tweede Publieksprijs) en (winnaars Lucille Pijnenborg, Aty Palsenbarg, Edith Sikking en Rene Batenburg in de categorie Bruggenbouwer).

Daarnaast bedanken wij ook graag alle TaalHelden en Taalambassadeurs voor hun moed, doorzettingsvermogen en bijzondere inzet voor een geletterd Nederland, met een extra diepe buiging voor Marina Wapperom, Johan Stets, Godelieve Boerman, Ricardo Hensema, Nazir Paya Husseini, Jos Jacobs, Petra Groen, Wim Sabel, Jasper Harmes, Jose Brunselaar, Muhammad Ali en de Groenmannen. 

Winnaars THP 2019