Op 3 maart 2020 reikte H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor het zesde jaar op rij de TaalHeldenprijs uit. Anita Witzier presenteerde het programma. Zij is sinds kort ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. 

De winnaars zijn...

Hans van Dijk uit Zwaagdijk, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalcursist
De jury zegt over Hans: “Hans leerde als vrachtwagenchauffeur de weg uit zijn hoofd door lantaarnpalen en rotondes te tellen. Toen hij met een navigatiesysteem moest gaan werken, ging dat niet meer. Hij vertelde zijn werkgever dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Dat vergt heel veel moed. Hans inspireerde zijn werkgever om laaggeletterdheid breder aan te pakken in het hele bedrijf. Dat is echte impact.”

Lotte Mol uit Alkmaar, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalbegeleider
De jury over Lotte: “De manier waarop Lotte jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet op basis van hun talenten, is geweldig. Haar leerwerkrestaurant is een voorbeeld hoe ondernemerschap te combineren is met de aanpak van laaggeletterdheid. Lotte zorgt dat jongeren weer deel uitmaken van de samenleving.”

Paul Otter uit Leeuwarden, Friesland: winnaar in de categorie bruggenbouwer
Jurycommentaar: “Paul gaat als directeur social responsiblity bij een incassobureau het thema laaggeletterdheid op een indrukwekkende manier te lijf. Zo staat laaggeletterdheid mede door Paul zijn inzet op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. Ook kwamen er brieven in begrijpelijke taal en met pictogrammen.”

Henk Bruinink en Henk Bijlholt uit Groningen, Groningen: winnaar in de categorie publieksprijs.
De afgelopen weken konden mensen uit heel Nederland hun stem uitbrengen op 12 TaalHelden in de categorie Taalcursisten. Na het tellen van de bijna 6.000 stemmen kwamen Henk en Henk als winnaars uit de bus.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Natasja Groothuismink (wethouder Werk en Inkomen, Zorg en Onderwijs in Zaandam) en Lidwien Suur (lid raad van bestuur bij Achmea). Kees Tol (presentator en ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven) was juryvoorzitter. Achmea en de VriendenLoterij maakten de TaalHeldenprijs 2019 mogelijk.

Winnaar Taalcursist Hans van Dijk
Winnaars THP 2019 Henk en Henk
Winnaar THP 2019 Taalbegeleider Lotte Mol
Winnaar THP Bruggenbouwer Paul Otter
THP 2019 alle genomineerde Taalcursisten
Alle winnaars op een rij
THP 2019 Anita Witzier en Geke van Velzen
THP 2019 Anita Witzier en Prinses Laurentien
THP 2019 Leonie zingt voor Mandy
Rene Karst zingt voor José
THP 2019 Mooie ontmoetingen
THP 2019 Optreden Gers Pardoel
THP 2019 Over de Streep
THP 2019 Maak een kunstwerk