De lesbrief bestaat uit opdrachten bij de materialen van het ministerie van VWS over de nieuwe donorwet. Met de lesbrief kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden stap voor stap helpen bij het beter begrijpen van informatie over orgaandonatie en de donorwet. En bij het invullen van hun keuze in het nieuwe Donorregister. In de lesbrief staat informatie over het nieuwe Donorregister in eenvoudige taal, gecombineerd met vragen en opdrachten om samen te maken.

Bijvoorbeeld:

  • Wat is orgaandonatie? Hoe gaat dat in zijn werk? 
  • Wat houdt de nieuwe donorwet in? Waar kan ik uit kiezen?
  • Hoe vul ik mijn keuze in het nieuwe Donorregister in?

In de lesbrief verwijzen we ook naar de website ‘Hoe werkt orgaandonatie’ van Steffie en naar het oefenmateriaal van Stichting Digisterker.

Donorregister

Lesbrief

“Ik weet nog niet of ik donor wil worden. Door de lesbrief ben ik weer gaan nadenken, wat wil ik? Als ik eruit ben, dan weet ik nu ook hoe ik het moet invullen.”

– Dick Voogd, Taalambassadeur

Instructie ministerie van VWS voor taaldocenten en vrijwilligers

Factsheet

Post over het nieuwe Donorregister

Heb je je keuze nog niet ingevuld in het Donorregister? Dan krijg je een brief van het ministerie van VWS met een herinnering. Vanaf 1 september 2020 worden deze brieven verstuurd. Niet iedereen krijgt tegelijk een brief. Bekijk op de website van het ministerie van VWS wanneer de brieven verzonden worden. 

Vragen?

“In mijn inburgeringslessen heb ik het onderwerp besproken, dat leverde heel veel discussie op. Mooi om te zien hoe verschillende culturen hiermee omgaan. Ik heb hiervoor delen van de lesbrief gebruikt. De filmpjes waren mooi duidelijk.”

– Marlous Groothuismink | Taalhuiscoördinator Groningen (Vinkhuizen en Lewenborg) en Marum | Taaldocent Alfa College

 

Stichting Lezen en Schrijven wil laaggeletterden helpen met het vinden en begrijpen van informatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet. Dit doen we zodat laaggeletterden ook hun keuze in het Donorregister kunnen invullen. Stichting Lezen en Schrijven heeft geen mening over orgaan- en weefseldonatie. We respecteren ieders keuze en beïnvloeden deze niet.