Tijdens uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten sporen ze anderen aan om iets te doen aan laaggeletterdheid, door bijvoorbeeld het aanscherpen van beleid, het vereenvoudigen van communicatie, of door zelf op cursus te gaan.

Ervaringsdeskundigen

Taalambassadeurs zijn onmisbaar als je mensen duidelijk wilt maken wat het betekent om moeite te hebben met lezen en schrijven. Het aan den lijve ondervinden hoe ingewikkeld het leven is als je basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen of digitale vaardigheden onvoldoende beheerst, maakt de Taalambassadeurs tot ervaringsdeskundigen.

Belangrijke bijdrage

Nieuwe Taalambassadeurs leren tijdens een speciale Taalambassadeurstraining om uiteenlopende doelgroepen – van politici tot potentiële taalcursisten – te overtuigen van het belang van goede basisvaardigheden voor iedereen. Zij worden vervolgens ingezet bij uiteenlopende bijeenkomsten, trainingen en mediaverzoeken. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan het zichtbaar maken van laaggeletterdheid in Nederland. Taalambassadeurs ontvangen naast reiskostenvergoeding, wanneer zij dat willen, een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet.

Communicatiematerialen

Bent u benieuwd of uw communicatiematerialen goed aansluiten op het niveau van laaggeletterden? Informeer dan eens bij Stichting ABC. Hun testpanels van ervaringsdeskundigen (voorheen laaggeletterden) denken graag met u mee. Ga voor meer informatie naar a-b-c.nu.