Elk jaar schenken de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij miljoenen euro’s aan honderden Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een betere samenleving. Ook aan onze stichting. Dankzij deze structurele samenwerking kunnen wij laaggeletterdheid in Nederland op de kaart blijven zetten. Bij het brede publiek én bij de politiek. Jaarlijks reiken wij bijvoorbeeld de TaalHeldenprijs uit. Daarmee zetten we (ex-)laaggeletterden en vrijwilligers in het zonnetje. Ook kunnen wij door de financiële bijdrage belangrijke vernieuwingen in onze programma’s blijven doorvoeren.

Over de Nationale Postcode Loterij - samen maken we het verschil

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk. 
 
Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. Stichting Lezen en schrijven en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.
 
De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. Kijk voor meer informatie op www.postcodeloterij.nl.

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Deelnemers spelen bij de VriendenLoterij mee voor wat hen raakt. Zij maken elke maand kans op meer dan 200.000 prijzen en dragen met een deel van hun lotprijs bij aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Dat kan kunst zijn, onze geschiedenis en rijke cultuur, of verbondenheid met en zorg voor elkaar, bijvoorbeeld via clubs en verenigingen.

Bovendien kunnen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelf bewonderen wat zij mede mogelijk maken. De kaart geeft gratis toegang tot meer dan 125 musea en tot 50% korting op talloze avondjes uit, van bioscoop en dans tot musical en opera. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken. De deelnemers steunen met minimaal 40 procent van hun lotprijs 57 culturele, meerjarige partners en ruim 3.400 goede doelen en geoormerkte partners, clubs en verenigingen. Dankzij de deelnemers schonk de VriendenLoterij in totaal al ruim € 1,9 miljard aan goede doelen.  

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de loterijen in deze landen de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. Kijk voor meer informatie op www.vriendenloterij.nl.

Speel je ook mee voor Stichting Lezen en Schrijven?

Iedere maand kans maken op droomprijzen én ons werk steunen? Dat kan door mee te spelen met de VriendenLoterij. Een lot kost 14,25 euro per trekking. Minimaal 40 procent van de deze prijs gaat naar ons en zo steun je ons werk. Er zijn 15 trekkingen per jaar.

Meespelen is eenvoudig: om mee te spelen voor Stichting Lezen en Schrijven, kan je je aanmelden via onderstaande button. Je mobiele nummer is automatisch je lotnummer. Je kunt op elk gewenst moment opzeggen.

NPL Logo
Vriendenloterij logo