Wat is de  Escape Koffer? 

De Escape Koffer is een draagbare escaperoom die makkelijk op te zetten is. De Escape Koffer laat mensen ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Spelers lopen vast in taal en merken hoe frustrerend dit kan zijn. Een betekenisvolle ervaring die bijdraagt aan meer begrip. 

De Escape Koffer is het resultaat van een krachtige samenwerking tussen Raccoon Serious Games en Stichting Lezen en Schrijven. Hierbij zijn we betrokken als de inhoudelijke partner. We verdienen niets aan de verkoop van de Escape koffers. We onderschrijven het gebruik van de koffer in de brede aanpak tegen laaggeletterdheid. Raccoon produceert en verspreidt de koffers, waarbij in we in overleg een zo toegankelijk en scherp mogelijk tarief vaststellen. 

Wanneer zet je de Escape Koffer in? 

De Escape Koffer kan ingezet worden om meer bewustzijn en begrip te creëren over laaggeletterdheid.  De Escape Koffer is een heel geschikt instrument voor professionals, bestuurders en vrijwilligers die meer willen weten over laaggeletterdheid of die aan de slag gaan met laaggeletterdheid.  De koffer vormt een uitstekend startpunt voor verdere trainingen en workshops, of als gespreksstarter. 
 
De koffer heeft het meeste effect als het spelen ervan een vervolg heeft. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Een nagesprek waarin de speler informatie krijgt over laaggeletterdheid en welke mogelijkheden er zijn om hier iets aan te doen. 
  • Een nagesprek over de manier waarop de speler te maken kan krijgen met laaggeletterdheid en op welke manier hij of zij daar als professional mee om kan gaan. 
  • Een aanvullende workshop waarin ook gesproken kan worden met ervaringsdeskundigen. 
  • Aanvullende trainingen, bijvoorbeeld een vrijwilligerstraining of een training begrijpelijke communicatie. 

In de bijgeleverde handleiding staan uitgebreide aanwijzingen voor het voeren van een nagesprek en handige tips voor het geven van een vervolg aan het spelen van de Escape Koffer. 

Onder aan deze pagina kunt u verschillende downloads vinden die u kunt gebruiken bij het voeren van een nagesprek.  

Wie hebben er ervaring met de Escape Koffer? 

Ruim 100 organisaties hebben de Escape Koffer al ingezet. Van bibliotheken tot gemeentes tot ziekenhuizen.  Zij beoordeelden de Koffer gemiddeld met een 8,5. 

In de Week van Lezen en Schrijven 2021 hebben Tweede Kamerleden van verschillende partijen de koffer gespeeld. Kijk hieronder naar het filmpje.

Wilt u advies? 

Wilt u advies over het inzetten van de Escape Koffer in uw organisatie? Neem dan contact op met uw regionale adviseur van stichting Lezen en Schrijven.  

Downloads 

Onderstaande flyer kunt u na een gesprek meegeven aan mensen die de Escape Koffer hebben gespeeld. De flyer bevat informatie over laaggeletterdheid en het herkennen hiervan. Ook staat er informatie over het aanmelden als taalvrijwilliger of voor cursussen basisvaardigheden. 

Voor het aanmelden van taalcursisten kunnen taalnetwerken ook gebruik maken van de communicatielijn “Ik wil leren”. Klik hier voor meer informatie over Ik wil leren.  

Kennisblad Herken de signalen

Voor het geven van meer uitgebreide informatie over laaggeletterdheid en de aanpak hiervan kunt u ook gebruik maken van het kennisblad “Laaggeletterdheid in Nederland”.

Kennisblad laaggeletterdheid in Nederland