Harrie:

“Ik merkte elke dag dat ik moeite had met lezen en schrijven. Dat gaf me veel stress. Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf en wil graag mijn eigen administratie doen. Daarom ging ik op taalles. Nu ben ik veel rustiger!” 

Harrie was altijd druk in zijn hoofd. Dat kwam omdat hij elke dag merkte dat hij moeite had met lezen en schrijven. Om daar wat aan te doen ging hij op taalles. Daar leert hij de letters en de klanken. En hij oefent met het lezen van eenvoudige teksten en het schrijven van korte zinnen. Hij leert ook wanneer je bijvoorbeeld een woord met 1 a schrijft of met 2. Welke woorden je met een ‘korte ei’ en met een ‘lange ij’ schrijft. En hoe je meervoud van een woord maakt. Harrie voelt zich door de lessen veel rustiger. Hij heeft minder stress.

Eigen administratie doen

Harrie komt altijd naar de lessen. Ook als de les ‘s avonds is. Tussen de lessen door probeert hij zelf eenvoudige boeken en tijdschriften te lezen. Een klasgenoot helpt hem daar soms bij. Om nog beter Nederlands te leren, volgt hij ook lessen Nederlands. Hij wil ook leren werken met de computer. Hij oefent al met het zoeken van informatie op internet. Hij heeft zelf nog geen computer, maar hij wil er wel een kopen. Want hij heeft een eigen schoonmaakbedrijf. En hij wil graag zijn eigen administratie kunnen doen. Zonder hulp van een boekhouder. 

Voorbeeld voor anderen

Harrie is heel sociaal en maakt met iedereen een praatje. Hij pakt alle adviezen die hij in de lessen krijg met humor aan. Hij is ook altijd gezellig en positief. En hij vindt het niet erg om fouten te maken. Hij maakt er ook geen probleem van dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. Hij maakt er juist grapjes over. Terwijl hij het wel heel belangrijk vindt. Daarmee is hij een groot voorbeeld voor anderen. Want hij doorbreekt het taboe. 

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs