Ronald: 

“Mijn zoon zei: jij moet op taalles! Dat vond ik een goed idee. Ik wil graag een verhaal schrijven voor tieners. Over hoe het is om als glazenwasser een eigen bedrijf te hebben. Met als boodschap: Ga ervoor! Geloof in jezelf!”

Ronald heeft een zware tijd gehad. Zijn nier werkte niet goed. Zijn zoon raadde hem toen aan om op taalles te gaan. Want dan had hij iets om naar uit te kijken. Dat was een goed idee. Want door de lessen voelde Ronald zich beter.

Zelf een verhaal schrijven 

Ronald heeft nu een nieuwe nier. De tijd die hij daardoor heeft gekregen ziet hij als bonustijd. In die bonustijd stopt hij niet met leren. Want als Ronald iets wil, dan gaat hij er helemaal voor. Tijdens de lessen werkt hij hard. Hij kijkt nu rustiger naar de woorden voordat hij ze uitspreekt. Hij leest ook boeken en kan in de les goed vertellen wat hij heeft gelezen. Omdat hij vaker schrijft, wordt zijn handschrift steeds beter. Ronald deed ook een computercursus. Want hij wil een verhaal gaan schrijven voor tieners. Over hoe het is om als glazenwasser een eigen bedrijf te hebben. Want zo’n bedrijf had hij vroeger zelf ook. 

Ga ervoor! Geloof in jezelf!

Ronald praat makkelijk met anderen. Ook over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Hij vertelt daar bijvoorbeeld over aan ambtenaren. En hij is al 2 keer geïnterviewd voor de krant. Het DigiTaalhuis in de regio Amersfoort maakte een filmpje over hem. Sinds het najaar van 2023 is hij ook Taalambassadeur bij Stichting ABC. Hij was al bij een overleg van de gemeente Amersfoort, de Politieacademie Amersfoort en het UMC Utrecht. Als hij ergens weggaat zegt hij vaak: Ga ervoor! Geloof in jezelf! 

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs