Game voor jongeren

Met veel trots presenteren we de educatieve online game Life@18 voor jongvolwassenen. 
Deze game is ontwikkeld voor en met jongeren in het mbo vanaf niveau 1 (entree-opleiding), die bijna 18 worden of net 18 zijn. De game is niet alleen inzetbaar tijdens taal- en rekenlessen, maar ook breed inzetbaar. Bijvoorbeeld tijdens de lessen gericht op loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) of bij de lessen (digitaal) burgerschap. 


Life@18 is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij. Raccoon Serious Games ontwikkelde de game en Universiteit Twente verzorgde de validatie.    

Meteen spelen

Ga naar www.lifeat18.nl. Je kunt het spel in de browser van je telefoon, laptop of tablet spelen, maar je kunt hem ook direct downloaden.

Uitgangspunten van Life@18  

Als jongeren 18 jaar worden, verandert er veel in hun leven: ze moeten zelf een zorgverzekering regelen, studiefinanciering aanvragen en dergelijke. Life@18 neemt ze op speelse wijze mee in een groot aantal regelzaken die bij volwassen worden komen kijken. De jongere maakt tijdens de game een aantal keuzes die, op een later moment, verschillende gevolgen kunnen hebben. We hopen hierdoor hun zelfstandigheid te kunnen vergroten, terwijl de jongere ondertussen ook nog werkt aan de basisvaardigheden. Aan de verschillende thema's zijn namelijk taal- en rekenonderdelen toegevoegd. Life@18 bereidt de doelgroep voor op regelzaken die horen bij volwassen worden, laat jongeren oefenen met taal- en rekenen en heeft daarbij ook nog een funfactor.

In Life@18 worden verschillende onderwerpen behandeld waar een jongvolwassene mee te maken krijgt wanneer diegene 18 wordt: 

  • Zorgverzekering 
  • Zorgtoeslag 
  • Donorregister 
  • Studiefinanciering 
  • Aansprakelijkheidsverzekering 
  • Stagevergoeding 
  • Loonheffingskorting 

Het spel eindigt met een quiz waarin alle thema’s nogmaals kort aan bod komen. 

Handleiding

Als docent, trainer, school of begeleider kun je hieronder de handleiding bij de game downloaden. Daarin staat nog meer achtergrondinformatie en je vindt er tips over hoe je de game in de klas kunt inzetten. Universiteit Twente valideerde het spel. Life@18 geeft spelers meer zekerheid als het gaat om regelen van gelzaken. Voor een optimaal effect kan het spel het beste in groepsverband nabesproken worden.

Handleiding Life@18

Mbo-studenten

De game is gemaakt voor en met studenten. Bekijk hieronder de video.

Meer weten of hulp nodig?

Neem contact op met een van onze adviseurs
Tim Groenenboom

Tim Groenenboom

Adviseur

Nanja Jessen

Noord-Limburg

Nadine Strik

Stedendriehoek