Als publieke omroep heeft de NOS de taak om nieuws toegankelijk te maken voor iedereen. Soms vraagt dit maatwerk. Bijvoorbeeld voor mensen die moeite hebben met het volgen van de Nederlandse taal en met lezen en schrijven. De NOS voelt zich verantwoordelijk om te onderzoeken hoe ze hen beter kunnen bereiken en bedienen. Het afgelopen anderhalf jaar zijn ze hier samen met ons al actief mee bezig geweest. We onderzochten hoe wij nieuws voor laaggeletterden toegankelijker kunnen maken.

Nieuws in makkelijke taal

Naar aanleiding van dat onderzoek heeft de NOS een nieuwsformat ontwikkeld: het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal. Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT1’ers en NT2’ers), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. In dit tien minuten durende journaal gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal en legt complexe woorden extra uit. De makers van dit journaal houden daarnaast rekening met de toon, het tempo, het beeldgebruik, de vormgeving en de combinatie van onderwerpen. 
 

Op basis van feedback NT1- en NT2-cursisten hebben we dit journaal samen met de NOS steeds wat aangepast en opnieuw getest. Het resultaat: een journaal dat mensen uit onze testgroepen goed kunnen volgen. En het gesprek en de discussie over actuele onderwerpen op gang brengt.We willen dit journaal nu verder verspreiden onder mensen die moeite hebben met taal. En dus hebben we hulp nodig van taaldocenten!

Hoe kun je als taaldocent helpen?

  • De komende maanden (tot en met maart 2022) werkt een gespecialiseerd team van NOS-redacteuren iedere week aan een nieuwsuitzending. Daarin komen in 10 minuten drie belangrijke nieuwsonderwerpen van die week aan bod.
  • Iedere woensdag om 17:00 publiceert de NOS die uitzending op www.nieuwsvandeweek.nos.nl. Ook kan je de nieuwste aflevering per mail ontvangen door te abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief, waarvoor je je kan aanmelden.
  • In jouw taalcursus maak je tijd vrij om met de groep naar dit journaal te kijken, en eventueel de uitzending kort na te bespreken.

Via deze weg hopen we dat meer laaggeletterden de NOS en het journaal leren kennen. En onderzoeken we hoe we het journaal in de toekomst verder kunnen verspreiden. Daarnaast willen we het format verder aanscherpen: het is immers nog steeds in ontwikkeling. En dus horen we graag van taaldocenten en van cursisten wat beter kan. 

Fijn dat het journaal een rustig tempo heeft en rustige overgangen tussen de onderwerpen, dan onthoud je het beter, want dan hoef je niet te denken: waar ging het nou over? Dan kan het even landen.” -

– Cursist

“Mijn groep heeft de proefjournaals erg gewaardeerd. Vooral omdat die niet voor kinderen waren gemaakt, zoals Nieuwsbegrip of het NOS Jeugdjournaal, maar echt voor volwassenen.”

– Marjan, docent Nederlands

Samengevat

  • Ben je taaldocent en heb je interesse in dit project en wil je meedoen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dat is vrijblijvend: je kan dan nog steeds zelf beslissen of je wel, niet of soms mee wil doen.
  • Wil je ook feedback geven? Dan kan je de vragenlijst invullen die we elke week gaan meesturen in de nieuwsbrief. Als je het leuk vindt om intensiever met ons mee te denken: meld je dan aan voor de Whatsapp-groep door te mailen naar nieuwsvandeweek@nos.nl.
  • Heb je vragen? Laat het de NOS dan weten! Je kan een mailtje sturen naar nieuwsvandeweek@nos.nl.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met onze adviseur

Ellen Pattenier

NOS nieuws van de week

NOS Nieuws van de week