Als publieke omroep heeft de NOS de taak om nieuws toegankelijk te maken voor iedereen. Soms vraagt dit maatwerk. Bijvoorbeeld voor mensen die moeite hebben met het volgen van de Nederlandse taal en met lezen en schrijven. De NOS voelt zich verantwoordelijk om te onderzoeken hoe ze hen beter kunnen bereiken en bedienen. Het afgelopen anderhalf jaar zijn ze hier samen met ons al actief mee bezig geweest. We onderzochten hoe wij nieuws voor laaggeletterden toegankelijker kunnen maken.

Nieuws in makkelijke taal

Naar aanleiding van dat onderzoek heeft de NOS een nieuwsformat ontwikkeld: het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal. Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT1’ers en NT2’ers), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen. In dit tien minuten durende journaal gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal en legt complexe woorden extra uit. De makers van dit journaal houden daarnaast rekening met de toon, het tempo, het beeldgebruik, de vormgeving en de combinatie van onderwerpen. 
 

Op de hoogte blijven?

Op deze website van de NOS kun je alle uitzendingen op YouTube vinden. Je kunt je er ook aanmelden voor een nieuwsbrief.

Fijn dat het journaal een rustig tempo heeft en rustige overgangen tussen de onderwerpen, dan onthoud je het beter, want dan hoef je niet te denken: waar ging het nou over? Dan kan het even landen.” -

– Cursist

“Mijn groep heeft de proefjournaals erg gewaardeerd. Vooral omdat die niet voor kinderen waren gemaakt, zoals Nieuwsbegrip of het NOS Jeugdjournaal, maar echt voor volwassenen.”

– Marjan, docent Nederlands

Vragen

Heb je vragen? Laat het de NOS dan weten! Je kan een mailtje sturen naar nieuwsvandeweek@nos.nl.

Lees ook

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met onze adviseur

Ellen Pattenier

NOS nieuws van de week

NOS Nieuws van de week