De stichting wil dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven. Zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook missen zij vaak de digitale vaardigheden om bijvoorbeeld de OV-chipkaart te gebruiken, online te solliciteren of digitaal te bankieren. 

Ambassadeur 

Witzier zet zich al langer in voor Stichting Lezen en Schrijven. Zo is zij met regelmaat betrokken bij evenementen rondom de Week van de Alfabetisering die de stichting jaarlijks organiseert. Ook was zij jurylid bij de uitreiking van de TaalHeldenprijs 2018. Dinsdag 3 maart a.s. presenteert ze de TaalHeldenprijs 2019. Met haar enthousiasme voor onderwerpen die haar na aan het hart liggen, bereikt Witzier een breed Nederlands publiek. Daardoor kan Stichting Lezen en Schrijven steeds meer mensen bewust maken van het nut en de noodzaak om te leren lezen en schrijven. 
 
Anita Witzier: 
“Als presentatrice en als moeder besef ik hoe belangrijk het is dat jong en oud kunnen lezen en schrijven. Via mijn bekendheid en mijn netwerk wil ik daarom mensen bereiken die op taalgebied een steun in de rug kunnen gebruiken. De samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Daarom vind ik het belangrijk dat we ook als samenleving omzien naar elkaar. Dan verminderen en voorkomen we sámen laaggeletterdheid.” 
 
Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: 
“Wij zijn erg blij met Anita Witzier als ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. Zij zet zich al jaren in om laaggeletterdheid te verminderen en te voorkomen. Anita weet daardoor hoe laaggeletterdheid iemands leven beperkt. Met de kracht waarop Anita verbinding maakt met anderen willen we nog meer mensen bereiken en doordringen van de ernst van laaggeletterdheid voor de samenleving.”