Het zijn drukke tijden voor Tyrell. Hij zit voor het eerst bij het Nederlands elftal dat deze week maar liefst drie wedstrijden speelt. Oranje zet alles op alles om het komende WK te bereiken. Maar ondertussen zet Tyrell zich ook in om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in ons land. Dat doet de goedlachse voetballer tijdens de Week van Lezen en Schrijven die van maandag 6 tot en met zondag 12 september plaatsvindt. 

Waarom zei je ‘ja’ tegen het verzoek om ambassadeur te worden van de Week van Lezen en Schrijven?

“Vorig jaar vertelde ik tijdens een persconferentie na afloop van een wedstrijd dat ik graag boeken lees. Daar werd heel positief op gereageerd. Er kwamen bij Feyenoord voor mij veel vragen binnen om mee te werken aan activiteiten op dit gebied. Ook persoonlijk kreeg ik veel reacties. Daardoor besefte ik dat ik op deze manier misschien ook iets voor anderen kan betekenen. Toen ik de vraag kreeg ambassadeur te worden ben ik mij er verder in gaan verdiepen. En ik hoefde daar verder ook niet lang over na te denken.”

Tyrell Malacia

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Wat dacht je toen je dat hoorde?

“Ik schrok daarvan. 2,5 miljoen? In Nederland? Dat is een hele grote groep. Ik denk dat veel mensen – net zoals ik – zich daar niet bewust van zijn. Dus is het belangrijk dat we er aandacht voor vragen. Ik vind het goed dat dit onder meer met deze campagne gebeurt. Mensen die hiermee worstelen zien dat ze zeker niet de enige zijn én dat ze ermee geholpen kunnen worden.”

Laaggeletterdheid is een groeiend probleem onder jongeren. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 1 op de 4 15-jarigen in Nederland onvoldoende kan lezen en schrijven om mee te kunnen komen in de maatschappij. Het is daarom ontzettend belangrijk dat jongeren blijven lezen. Op die manier kunnen ze aan hun leesachterstand werken. 

Wat zou je tegen jongeren willen zeggen om hen ook enthousiast te maken om te lezen?

“Begin boeken of verhalen te lezen over onderwerpen waar je veel interesse voor hebt. Of biografieën van mensen die je volgt of interessant vindt. Zo ben ik zelf ook meer gaan lezen.”

Waarom lees je zelf graag boeken en wat is je favoriete genre?

“Ik heb na mijn mbo-opleiding geen vervolgopleiding meer gedaan, omdat mijn voetbalcarrière toen echt begon. Door het lezen had ik het gevoel dat ik me ook op een andere manier verder kon ontwikkelen. Daarnaast kan ik mij ook echt goed inleven als ik een boek lees, alsof ik zelf in het verhaal zit. Dat vind ik heerlijk. Ik lees het liefst waargebeurde verhalen en autobiografieën.”

Tot slot, een belangrijke boodschap van Tyrell voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven: “Wees niet bang dat je de enige bent. Schaam je er niet voor. Ik vind het belangrijk dat iemand - die misschien al zijn hele leven met laaggeletterdheid worstelt - zich veilig voelt om er hulp bij te vragen. Hoe meer aandacht er voor laaggeletterdheid komt, des te makkelijker dat misschien voor mensen wordt.”
 

Jan-Willem Heijkoop

Jan-Willem Heijkoop

Persvoorlichter