Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven ontwikkelden we daarom samen met Raccoon games een speciale escape box. Met deze box ervaart u zelf hoe het is om vast te lopen in taal. En ook na de Week  blijft het een waardevol middel om het gesprek over laaggeletterdheid te stimuleren. 

Opvolger van de Escape caravan 

De escape box is een makkelijk op te zetten spel waarbij je als groep verschillende puzzels op moet lossen om te kunnen “ontsnappen”.  Dit spel is de opvolger van de succesvolle Great Holiday Escape caravan. Deze caravan ontwikkelde Raccoon Serious Games vorig jaar als opvallend startpunt voor een waardevol gesprek over laaggeletterdheid. Met onze ondersteuning zette Raccoon  deze ervaring om in dit toegankelijke spel. Een positieve oplossing die in 15 tot 20 minuten een krachtige indruk achterlaat. Zodat nog meer mensen in Nederland kunnen ervaren hoe het is om moeite te hebben met taal. 

Van frustratie naar herkenning 

Deelnemers aan de escape box  worden als team overspoeld met letters, cijfers en taal. Tijdens deze ervaring lopen ze  vast en krijgen ze aanwijzingen die ze niet kunnen lezen en begrijpen. Hierdoor is het niet mogelijk om het einde te bereiken. In een nagesprek wordt verteld dat deze frustrerende ervaring de realiteit is voor veel laaggeletterden in Nederland. 

Bewustzijn is het halve werk. 

U kunt de escape box gebruiken om bewustwording te creëren bij uw bezoekers. Bijvoorbeeld in het buurthuis of in de bibliotheek. Maar de box kan ook ingezet worden voor professionals die te maken kunnen krijgen met laaggeletterden.  

In veel beroepen kunnen medewerkers  mensen tegen komen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bijvoorbeeld receptiemedewerkers, leerkrachten of welzijnswerkers. Als zij zich bewust zijn van mogelijke laaggeletterdheid dan kan dat een wereld van verschil maken voor mensen. 

Zet uw organisatie de escape box ook in tijdens de Week van Lezen en Schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie en het bestellen van de box. 

Liever de oorspronkelijke escape caravan voor de deur? Kijk dan hier.  

Op woensdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Die dag is een goed moment om aandacht te vragen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daarom organiseren we van maandag 6 tot en met zondag 12 september de Week van Lezen en Schrijven. Doe je mee? Klik hier voor meer informatie over de Week van Lezen en Schrijven
 

Vragen?

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Marieke Vellinga

Friesland