Op woensdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Die dag is een goed moment om aandacht te vragen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Daarom organiseren we van maandag 6 tot en met zondag 12 september de Week van Lezen en Schrijven. Doe je mee?

Doe mee!

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, vragen we het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven om tijdens de Week van Lezen en Schrijven in actie te komen. Hieronder delen we ter inspiratie wat activiteiten.  

Kennissessies

In de Week van Lezen en Schrijven organiseren wij verschillende online kennissessies over de aanpak van laaggeletterdheid. Laat je inspireren, motiveren en wissel kennis uit!

De Escape Koffer

Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven ontwikkelden we daarom samen met Raccoon games een speciale escape koffer. Met deze koffer ervaart u zelf hoe het is om vast te lopen in taal. En ook na de Week blijft het een waardevol middel om het gesprek over laaggeletterdheid te stimuleren. 

Digitale Taalquiz

Wat weten jouw vrienden of collega’s over taal, rekenen en digitale vaardigheden? Je ontdekt het tijdens een (digitale) taalquiz!

(Half)volle zalen

Nu de richtlijnen het langzaamaan weer toelaten, kun je met een select groepje betrokkenen bij elkaar komen (op gepaste afstand) en taal en ontspanning samenbrengen. Bijvoorbeeld tijdens een theater-, muziek of filmavond over laaggeletterdheid. Of organiseer een inhoudelijk minisymposium over het thema met sprekers en workshops. 

Verhalencarrousel

Organiseer een voorleesmiddag. Thuis, op school of op een bijzondere locatie: voorlezen kan overal en door iedereen. Zo ontdekt de luisteraar hoe leuk taal is!  

Letterlunch

Taal en lekker eten gaan heel goed samen. Organiseer daarom een heerlijke miniletterlunch met een klein gezelschap. Serveer hapjes en drankjes die met taal te maken hebben en nodig een spreker uit.  Ook kun je de lunch combineren met de Taalquiz!

Bedenk je eigen taal- of rekenactiviteit

Een taalwandeling, schrijfwedstrijd of boekenruilmarkt… misschien heb je zelf wel een goed idee voor een activiteit tijdens de Week van Lezen en Schrijven!  

Stappenplan

Wil je een activiteit organiseren? Het onderstaande stappenplan kan je daar bij helpen!

Laat zien dat je meedoet!  

Om zoveel mogelijk aandacht voor jouw activiteit te vragen en jouw activiteit zo mooi mogelijk aan te kleden, kun je hier communicatiematerialen downloaden en uitprinten: 

We plaatsen de komende tijd regelmatig nieuwe ideeën en materialen op deze website. Maar we zijn ook nieuwsgierig naar jullie eigen creatieve ideeën! 

 Heb jij een goed idee voor activiteiten in de Week van Lezen en Schrijven? Laat het ons weten! 

Heb je nog vragen?

Communicatie