Dit jaar begint de Week van lezen en schrijven op de internationale dag van de Alfabetisering: donderdag 8 september. Samen met partners uit het hele land vragen we tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid. Op deze website vind je inspiratie en materialen voor je eigen activiteit of evenement.

Ook kennisdeling is een belangrijk onderdeel van de Week. Daarom worden er weer diverse online kennissessies georganiseerd. Lees er hieronder meer over! 

Hou deze website en onze nieuwsbrief in de gaten voor regelmatige updates.

Doe mee

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, vragen we het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven om tijdens de Week van lezen en schrijven in actie te komen.

Ook gemeenten kunnen zich dit jaar actief verbinden met de Week van lezen en schrijven. Met behulp van de materialen uit de Toolkit kunnen gemeenten tijdens de Week laten zien hoe zij zich inzetten voor de aanpak van laaggeletterdheid. We kunnen advies geven over de beste manier om dit aan te pakken. Logo’s van deelnemende gemeenten worden op deze website geplaatst. Meer weten? Neem dan contact op met je lokale adviseur van Stichting Lezen en Schrijven of stuur een mail naar mariekevellinga@lezenenschrijven.nl

Online Kennissessies

Ook organiseren we verschillende online kennissessies over de aanpak van laaggeletterdheid. De sessies zijn bedoeld om te inspireren, motiveren én natuurlijk om kennis uit te wisselen.  Er zijn sessies voor verschillende terreinen, voor mensen die al langer bezig zijn met laaggeletterdheid of mensen die hier pas kortgeleden kennis mee hebben gemaakt. Voor professionals, politici en vrijwilligers.  Dus of je nu een doorgewinterde beleidsmedewerker bent of net begonnen als taalvrijwilliger: schrijf je alvast in voor de sessie die het beste bij jou past!  

Kom in actie

Door acties en activiteiten te organiseren voor verschillende doelgroepen bereiken we zo veel mogelijk mensen. We hebben deze Week extra aandacht voor ouders en jongeren. Kom jij ook in actie? Bekijk hieronder wat je kunt doen!  

Ik wil iets organiseren voor:

Gemeenten doen ook mee

Wil je weten welke gemeenten er ook actief meedoen in de Week van lezen en schrijven? Bekijk het hieronder.

Heb je nog vragen?

Communicatie