Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 oktober ontvangen 25.000 adressen verdeeld over zeven gemeenten een uitnodiging voor een gratis kopje koffie of thee. Samen met het PostNL Bijzondere Momenten Fonds nodigen we via deze kaartenactie mensen uit die misschien moeite hebben met lezen en schrijven uit voor een bezoek aan een Taalhuis in hun buurt. In Delfzijl, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Enschede, Hoogezand-Sappemeer en Kerkrade organiseren bibliotheken en Taalhuizen een moment waarop buurtbewoners langs kunnen komen voor een kopje koffie en gratis informatie over beter leren lezen en schrijven.

Wie krijgen een kaart?

Niet iedereen in deze gemeenten krijgt een kaartje. Het gaat om een speciale selectie op basis van gegevens van onder meer www.geletterdheidinzicht.nl. Zo hopen we nog meer mensen te bereiken die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers en smartphones. Deze basisvaardigheden zijn nodig om zelfstandig mee te komen op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Geke van Velzen, directeur-bestuurder:

“In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. We realiseren ons dat het voor veel mensen een drempel is om direct de stap te zetten naar een Taalhuis of bibliotheek. Velen schaamte om tegen anderen te vertellen dat ze moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden en zien er tegenop om daarmee aan de slag te gaan. Maar deze basisvaardigheden zijn steeds belangrijker, niet alleen om mee te kunnen blijven komen op de arbeidsmarkt, maar ook om je weg te vinden in de samenleving. We zoeken daarom elke keer nieuwe manieren om mensen te bereiken. We willen met deze kaartenactie het makkelijker maken om de stap te zetten om weer te gaan leren. Deze actie is een proef. Als dit werkt, willen we samen met PostNL Bijzondere Momenten Fonds deze actie volgend jaar uitbreiden naar andere steden.”

Thijs Kerckhoffs, directeur-bestuurder PostNL Bijzondere Momenten Fonds:

“Het ontvangen en versturen van post zou voor iedereen een bijzonder moment moeten zijn. Daarom willen wij mensen die moeite hebben met lezen en schrijven graag helpen. Door de nieuwe samenwerking tussen het Bijzondere Momenten Fonds en Stichting Lezen en Schrijven kunnen we deze mensen een steuntje in de rug geven, zoals met deze actie. We bezorgen kaartjes met een uitnodiging voor een kop koffie in een Taalhuis voor een eerste ontmoeting. Ook bieden we cursisten kaartjes en postzegels om te oefenen met het schrijven van een kaartje. Ik hoop dat zo steeds meer mensen het plezier ontdekken van het versturen en ontvangen van post.”