De TaalHelden 2019 van Zeeland zijn: 

  • Taalcursist: Heleen Kreikamp 
  • Taalbegeleider: Heleen van Doeselaar, Leger des Heils 
  • Bruggenbouwer: Frank Geensen, Dethon 

Samen reizen

Ik had met Heleen Kreikamp afgesproken dat we samen zouden reizen. Met de trein.

Zeelandse taalhelden

Heleen had twee gasten uitgenodigd. Haar ‘juf’ zoals ze dat zelf noemt, Rita Geensen, en een vriend en danspartner, Henk van Burch. Heleen van Doeslaar ging ook met ons mee. Wel zo gezellig! Frank Geensen kwam op eigen gelegenheid. 

Onze reis en sponsering HTM 

Om half twaalf vertrokken we met de trein uit Middelburg. Het was prettig om met de trein te reizen, want we hadden elkaar veel te vertellen. We moesten uitstappen op Den Haag Centraal Station (CS). Maar toen we aankwamen in Den Haag op het één na laatste station (Holland Spoor) bleken de sprinters naar Den Haag CS maar zo nu en dan te rijden.  

Dan maar met de tram. We hadden natuurlijk nog onze treinkaartjes, maar die zijn niet geldig in de tram. En Heleen Kreikamp en Henk hadden geen ov-kaart. Gelukkig wist ik dat je ook een kaartje in de tram kon kopen.  

Toen we in de overvolle tram stapten, zagen we de controleurs. Ik kondigde gelijk aan dat ik kaartjes ging kopen voor 3 haltes naar Den Haag CS. Ik vertelde dat we naar een bijeenkomst voor TaalHelden gingen en dat prinses Laurentien de prijzen ging uitreiken. Dat vonden ze zo’n mooi verhaal, dat we geen tramkaartje hoefde te kopen. Dus we werden gesponsord door de HTM! Bedankt HTM. 

Op het Centraal Station troffen we het welkom team, collega’s van Stichting Lezen en Schrijven in gouden jassen en een groot bord. Dat was leuk! Na enige aanwijzingen vonden we de volgende twee collega’s, die ons naar de tuktukjes loodsten. Ook weer leuk.  

De uitslag en de uitreiking door prinses Laurentien 

Het was een mooi programma, we genoten  van de mooie muziek en de mooie verhalen. Ook de workshops waren leuk. De uitslag was spannend. Helaas heeft niemand van Zeeland gewonnen. De kandidaten die wel wonnen vonden we geweldig! Vooral de taalcursist Hans van Dijk ontroerde ons. Wat een mooi verhaal. Hij kon nu kerstkaarten schrijven en zijn kleinkinderen voorlezen. Verder was iedereen onder de indruk van de presentatrice (Anita Witzier) en de prinses. ‘Ze praten zo makkelijk’, zei Heleen Kreikamp ‘en dat allemaal uit hun hoofd. En zo aardig!’.  Na nog genoten te hebben van René Karst gingen we weer huiswaarts. Het was een goed georganiseerde, vrolijke dag met mooie herkenbare verhalen. Mijn gasten en ik hebben genoten. Om 21.00 uur waren we moe en voldaan weer in Middelburg.