De Gezinsaanpak bestaat uit een stappenplan met bouwstenen. Gemeenten kunnen hiermee een succesvolle lokale gezinsaanpak starten en uitrollen. Stichting Lezen, Stichting Lezen en Schrijven en de KB, nationale bibliotheek ontwikkelen de Gezinsaanpak samen met 40 gemeenten. 

Cyclus laaggeletterdheid doorbreken

Ouders spelen een cruciale rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen. Maar het lukt het niet alle ouders om thuis die taalontwikkeling op een positieve manier te stimuleren. Ouders zijn zich vaak ook niet bewust van die rol. Kinderen van ouders die moeite hebben met taal, lopen een grotere kans om ook taalproblemen te krijgen. Zo ontstaat een cyclus van laaggeletterdheid. Met de Gezinsaanpak doorbreken we die cyclus. 

Stappenplan voor lokale gezinsaanpak

De 30 gemeenten gaan in 6 maanden zoveel mogelijk zelfstandig met het stappenplan en de bouwstenen aan de slag. Ze werken daarbij nauw samen met de lokale bibliotheek. Adviseurs van Stichting Lezen en Schrijven begeleiden de gemeenten. Tijdens het project vergroten en verstevigen deelnemende gemeenten de relatie met lokale netwerkpartners die met of rond het gezin werken. Beleidsambtenaren zoeken ook intern de samenwerking op met collega’s van verschillende beleidsterreinen. Zodat er uiteindelijk een lokale gezinsaanpak ontstaat. De gemeente en netwerkpartners zorgen er samen voor dat ouders die moeite hebben met taal ondersteund worden.  

Laatste fase

Het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase ontwikkelden we in samenwerking met 5 gemeenten (Venlo, Haarlem, Schiedam, Harderwijk en Arnhem) het stappenplan voor gemeenten. In de tweede fase testten we dit stappenplan met 5 nieuwe gemeenten (Bergen (L.), Beuningen, Eemsdelta, Haarlemmermeer en Zutphen). 26 juni starten we met de uitrolfase. Dit is de laatste fase van het project. Hieraan doen maar liefst 30 gemeenten mee. De deelnemende gemeenten liggen verspreid door heel Nederland en verschillen in grootte. 

Informatie ophalen

Tijdens deze laatste fase van het project halen we zoveel mogelijk informatie op bij de deelnemende gemeenten. Wat werkt wel? Wat kan beter? Op basis hiervan verbeteren we het stappenplan. Zodat alle gemeenten die zelf aan de slag willen met de Gezinsaanpak, gebruik kunnen maken van de nieuwste inzichten.  

Deelnemende gemeenten

De 30 gemeenten die deelnemen aan de laatste fase van het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid zijn: 

Almere, Amsterdam, Bergen op Zoom, De Wolden-Hoogeveen, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Emmen, Geldrop-Mierlo, Haaksbergen, Heerlen, Hellendoorn, Helmond, Hoorn, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Nieuwegein, Oosterhout, Ooststellingwerf, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Stadskanaal, Tiel, Utrechtse Heuvelrug, Waddinxveen, Wageningen en Zwolle/Kampen.

Wil je meer weten over het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid? Kijk dan op www.gezinsaanpak.nl. Hier vind je ook het stappenplan met bouwstenen. Op de projectpagina op onze website vind je een korte samenvatting.

Wil je zelf ook met de Gezinsaanpak aan de slag? Neem dan contact op met de adviseur in jouw regio.  

Heb je vragen over het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid? Neem dan contact op met projectleider Saskia ten Houten.

 

Vragen?

Saskia ten Houten

Saskia ten Houten

Adviseur