Docent Art&Design Anouk Bijvank nodigde Stichting Lezen en Schrijven uit om samen met een Taalambassadeur meer over dit onderwerp te komen vertellen aan de leerlingen.

De keuze voor het thema van het project komt voort uit alle aandacht die er op dit moment is voor de leesproblematiek rond de jeugd. Het blijkt ook lastig te zijn om dit probleem onder de aandacht van de jongeren zelf te krijgen, en uit te leggen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn op latere leeftijd. “Het is dan ook belangrijk dat ze vanuit hun eigen ervaring ontdekken waarom lezen belangrijk is," aldus docent Anouk Bijvank. Als eindopdracht van het project bedenken de leerlingen wat zij kunnen bijdragen om lezen te promoten voor zichzelf of onder leeftijdgenoten.  

Eind november kreeg klas 1mha van het A. Roland Holstcollege in Hilversum tijdens de derde les bezoek van Taalambassadeur Melvin. Marleen Hensbergen, adviseur aanpak laaggeletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven, ging met hem mee. Tijdens deze les konden de leerlingen in gesprek gaan met Melvin en Marleen. ‘Dit was echt heel bijzonder!’, aldus Anouk Bijvank.

Door meer te lezen, verklein je de kans om laaggeletterd te worden 

De leerlingen hadden met elkaar interessante vragen bedacht om aan Melvin en Marleen te stellen. Over hoe het komt dat je laaggeletterd bent, waarom het erg is en wat je eraan kunt doen. Melvin vertelde dat hij zou willen dat niemand anders dit overkomt. Hij deed er goed aan om hulp te zoeken. De leerlingen vonden het bijzonder dat Melvin niet goed kon lezen en dat hij smoesjes verzon zodat hij niet hoefde te lezen. Ze leerden dat je laaggeletterd kan worden als je slecht kan lezen, of lezen zo vervelend vindt dat je daardoor stopt met oefenen. En als je niet oefent, gaat het steeds verder achteruit. Dante: "Ik ben er wel over gaan nadenken, over lezen." Sade vulde aan dat Melvin zijn verhaal vertelde zodat zij ervan kunnen leren. Skip: "Ik snap nu waarom lezen belangrijk is." 
 

Leerlingen reageren op laaggeletterdheid 

  • ‘Ons project gaat over laaggeletterdheid, een maatschappelijk probleem, we proberen onderzoek te doen naar hoe dat gaat en hoe dat komt’ (Gwen) 
  • ‘We willen weten hoe het is om laaggeletterd te zijn en hoe je de mensen kunt helpen’ (Eslem) 
  • ‘Laaggeletterdheid zijn is niet makkelijk en je moet heel hard werken om er iets aan te doen. Als er veel laaggeletterde mensen zijn is dat niet goed voor de maatschappij.’ (Faye) 
Taalambassadeur Melvin

Stichting Lezen en Schrijven werkt samen met gemeenten 

De leerlingen hadden ook veel vragen voor Marleen. Wat betekent laaggeletterdheid? Wat doet Stichting Lezen en Schrijven precies? En is Marleen eigenlijk zelf ook laaggeletterd geweest? Marleen legde uit dat je laaggeletterd bent als je moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen, en daardoor soms ook met het gebruiken van een computer of je telefoon. In samenwerking met de gemeente en het taalnetwerk in de regio helpt de stichting inwoners die laaggeletterd zijn. Dit doen zij door lessen of een taalmaatje voor hen te vinden en hen weer zelfvertrouwen te geven.  

‘De mevrouw van de Stichting vertelde ons waarom ze voor de stichting werkt, ze vindt het namelijk belangrijk dat iedereen goed kan lezen en schrijven’ (Julian) 

‘Marleen legde heel goed uit dat mensen vaak naar de gemeente gaan voor hulp en die neemt vervolgens contact op met de Stichting. Ze werken dus samen. De laaggeletterde krijgt een buddy, een persoon die helpt met het oefenen van lezen en schrijven’ (Gwen) 

‘Ik vind dat er meer hulp moet komen voor dit probleem!’ (Amy)

A. Roland Holst College logo

Hoe gaat het nu verder met dit project? 

Ook de drie overige eerste klassen starten later dit schooljaar met dit project. “We hopen dat we dan weer van Melvins verhaal en Marleens kennis, ervaring en uitleg gebruik mogen maken. Deze manier van leren is voor onze leerlingen een geweldig leerzame manier om de wereld buiten de school ‘naar binnen’ te kunnen halen,” aldus Anouk Bijvank.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze adviseur Marleen Hensbergen: marleenhensbergen@lezenenschrijven.nl

Marleen Hensbergen

Adviseur