“Ik kan nu mijn dochter helpen met school”

“Ik ben vroeger erg gepest. Daardoor pakte ik niks meer aan. En leerde ik dus ook niet lezen, schrijven en rekenen. Daarom onthield ik alles. Ik leerde hele boeken en films uit mijn hoofd. Maar op een gegeven moment zat mijn hoofd vol.

Ik gebruikte ook vaak smoesjes. Dan zei ik dat ik mijn bril was vergeten. Of dat ik geen tijd had om een formulier in te vullen. Op een gegeven moment geloofde ik het zelf.

Bij de GGZ kwamen ze erachter dat ik laaggeletterd was. Ik dacht dat ze me zouden uitlachen. Maar dat gebeurde niet. Ik werd omarmd. Toen kreeg ik 1-op-1 les. In de bibliotheek schreef ik steeds weer hele stukken uit boeken over. Na 3 maanden kon ik lezen en schrijven. Vroeger zeiden mensen dat ik dom was. Nu weet ik dat dat niet klopt.

Dat ik kan lezen en schrijven geeft me een warm gevoel. Maar het maakt me ook angstig. Want nu kom ik steeds meer op de voorgrond. Dan voel ik me kwetsbaar.

Ik ben er het meest trots op dat ik nu mijn dochter kan helpen met school. En dat ik als Taalambassadeur langs bedrijven ga en cursussen kan opzetten. Ik heb zoveel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik durf vragen te stellen, ik praat erover. Mijn advies voor anderen die moeite hebben met lezen en schrijven is: blijf er niet mee zitten. Want je bent niet alleen. Er zijn heel veel mensen laaggeletterd. En er zijn ook heel veel mogelijkheden om er wat aan te doen.”

Over Dennis

Dennis heeft een moeilijke tijd achter de rug. Hij werd gepest, en dat zorgde er volgens hem voor dat hij laaggeletterd werd. Niemand wist dat hij moeite had met lezen, schrijven en rekenen. Want hij hield het verborgen voor de mensen om hem heen. Tot in 2021 zijn relatie stukliep en hij betalingsachterstanden had. Toen besloot hij zijn taalachterstand weg te werken. 

Via de GGZ kwam hij terecht bij Taalpunt Emmen. Vanaf het moment dat hij was aangemeld was hij zenuwachtig. Uiteindelijk ging hij samen met een taalvrijwilliger aan de slag. In slechts 3 maanden tijd leerde hij lezen en schrijven. Ook thuis ging het beter. En hij vond weer een baan. Wat een doorzetter!

Nu is Dennis Taalambassadeur. Hij vertelt open, eerlijk en zonder schaamte zijn verhaal. Aan vrijwilligers van het Taalpunt, de wethouder, welzijnswerkers en journalisten. En aan professionals die tijdens een training laaggeletterdheid leren herkennen. De reactie is vaak: ‘De theorie was boeiend, maar het verhaal van Dennis zorgde ervoor dat het verhaal kracht kreeg en 100% aandacht.’ Zo laat hij mensen beseffen dat de aanpak van laaggeletterdheid belangrijk is.

Dennis doet er alles aan om laaggeletterdheid in zijn woonplaats Emmen aan te pakken. Hij hielp mee bij het ontwikkelen van een budgettraining voor laaggeletterden. Hij denkt mee over een campagne om laaggeletterden in Emmen te bereiken. En hij spreekt mensen aan waarvan hij denkt dat ze moeite hebben met basisvaardigheden. Hij doet dat altijd respectvol en laat mensen in hun waarde. Met zijn verhaal probeert hij ze te inspireren. Want hij gunt het anderen ook dat ze leren lezen, schrijven en rekenen.