Zijn vrouw ving heel veel voor hem op. Nachtenlang lag hij wakker, bang dat iemand achter zijn geheim kwam. Nu heeft Rob een missie: zijn verhaal met anderen te delen en zo aandacht te vragen voor herkenning en begeleiding bij laaggeletterdheid.
Dag en nacht piekerde Rob over zijn problemen met lezen en schrijven. Vooral ‘s nachts als hij in bed lag, maalde hij maar door. Hoe moest hij op zijn werk zijn laaggeletterdheid verhullen?

Rob werkte lange tijd als stratenmaker. Leuk, vond hij, want zo kon hij met zijn handen werken. “Maar het was zwaar werk”, zegt Rob. “Omdat ik goed met mensen om kon gaan, kwam ik hogerop. ‘s Avonds als ik thuiskwam, vertelde ik mijn vrouw wat er die dag was gebeurd. Zij schreef dan alles voor mij op. Zo kon ik, als uitvoerder, toch de urenbriefjes wekelijks op kantoor inleveren. Zo heb ik mijn hele leven met lezen en schrijven gesjoemeld.”

Angstzweet

De spanning die dit opleverde, speelde hem uiteindelijk parten. Vaak nam hij wel drie pakken kleren mee, zo bezweet raakte hij elke keer van alle spanningen. ‘Het zoog me helemaal leeg’, herinnert Rob zich. Zijn schaamte was zo groot, dat hij ook niet een uitkering aanvroeg, toen het bedrijf waarvoor hij werkte failliet ging. Omdat hij niet kon lezen en schrijven, wist hij niet hoe je de formulieren daarvoor moest invullen.

Rob stond 24 uur per dag onder spanning, want hoe moest hij toch steeds weer zijn grote geheim verborgen zien te houden? Hij kreeg hartproblemen. En doordat hij ’s nachts altijd lag te piekeren, heeft hij nog steeds moeite met slapen. Rob: “Ik slaap in totaal zes uur per week, maar ik ga nu naar een slaapkliniek.”

Ander mens

Toen Rob 45 jaar was, nam hij eindelijk de stap om naar school te gaan. Zijn vrouw had hem tot dan toe altijd geholpen met lezen en schrijven. Maar dat werd ook voor haar steeds moeilijker nadat zij door een ongeluk in een rolstoel terechtkwam. Zijn vrouw en huisarts hielpen Rob de stap naar school te nemen. “Op mijn 45e heb ik het alfabet geleerd.”

Hoe hij het al die jaren heeft gered, weet hij nauwelijks nog. Nu durft hij om hulp te vragen. “De wereld is voor mij opengegaan”, zegt hij. “Toen ik bekendmaakte dat ik niet kon lezen en schrijven, voelde ik me weer één persoon. Vanaf die tijd kon ik laten zien wie ik werkelijk ben. Ik werd een heel ander mens.

'Ik wil nu dolgraag mensen helpen om ook over de drempel te stappen.’ Rob vertelt nu aan zoveel mogelijk mensen zijn verhaal. Hij wil anderen zo laten zien hoe moeilijk het leven is als je niet kunt lezen en schrijven en geeft graag tips.

Herkenbaar?

Ben of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Aanmelden voor een cursus kan via onze website.

Logo Stichting ABC

Stichting ABC

Stichting Lezen en Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.st-abc.nl