Stichting Lezen en Schrijven

Lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden vormen de basis waardoor mensen kunnen meedoen in de samenleving. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Daarom zorgt Stichting Lezen en Schrijven ervoor dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitaal vaardig zijn. Door honderden organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies en campagnes. Én door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek. 
Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Wij hebben een informele cultuur met gedreven medewerkers die maatschappelijk betrokken zijn. Er is veel ruimte voor creativiteit, ideeën en initiatieven. Je kunt zaken makkelijk met je collega’s bespreken. Er zijn zowel formele als informele samenkomsten waar je je collega’s kunt ontmoeten om samen te sparren, brainstormen, van elkaar te leren en tijd voor gezelligheid om elkaar beter te leren kennen.

Wij zetten ons in voor een toegankelijke samenleving, want de samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Dit geldt ook voor onze eigen organisatie. Wij nodigen dan ook iedereen die aansluit bij deze functie van harte uit om te solliciteren. Ongeacht je leeftijd, gender, culturele achtergrond, van wie je houdt en wat je gelooft. Werken in diverse teams maakt het werk leuker en zorgt ervoor dat we betere resultaten behalen voor de samenleving!

Wat ga je doen?

Als Adviseur Laaggeletterdheid adviseer en ondersteun je voornamelijk gemeenten. Daarnaast ondersteun je ook organisaties en bedrijven bij de ontwikkeling van een duurzame en integrale aanpak laaggeletterdheid. Je begeleidt en adviseert hen bij het implementeren en uitvoeren van projecten. 

Je bent daarnaast een echte verbindende netwerker die een relevant netwerk onderhoudt en uitbreidt. Onze partners zijn bijvoorbeeld gemeentelijke organisaties en het bedrijfsleven. Je zet dit netwerk in voor het verwerven, ontwikkelen en uitvoeren van programma’s, projecten en adviezen. Je creëert kansen en mogelijkheden. Je initieert en maakt duidelijk welke win-win er te behalen is ten behoeve van het thema laaggeletterdheid. Als adviseur ben je ook verantwoordelijk voor diverse projecten. Zowel qua opzet en inhoud als qua begroting en rentabiliteit.

In jouw regio zet je een strategische lijn uit en maak je op eenvoudige wijze de koppeling naar diverse projecten die hieruit voortvloeien. Het leuke is dat je op de hoogte bent en blijft van relevante trends en ontwikkelingen. Hierdoor weet je op welke kansen je kan inzetten om laaggeletterdheid in jouw regio, maar misschien ook landelijk, verder te verminderen.
Kortom, een interessante functie waarin je concreet bijdraagt aan de aanpak van laaggeletterdheid!

Binnen onze organisatie werk je zowel in teamverband als zelfstandig. Jouw team bestaat uit 15 collega’s en je werkt daarnaast ook samen met collega’s uit verschillende teams binnen projecten en programma’s die regio-overstijgend kunnen zijn.  Je rapporteert in deze rol aan de regiomanager.  Als adviseur werk je voornamelijk vanuit huis. Dat betekent dat je vanuit huis naar de opdrachtgevers en relaties gaat. Vier keer per jaar is er een bijeenkomst met de gehele organisatie. Het kantoor is in Den Haag.

Wie ben jij?

Herken jij jezelf in de onderstaande eisen? Dan zien we je sollicitatie graag tegemoet! 

 • Je bent een collegiale, leergierige, enthousiaste en ondernemende professional met humor;
 • In deze functie professionaliseer het werk van onze stichting met als doel het verminderen van laaggeletterdheid. Je komt dan ook uit eigen beweging met ideeën, initiatieven en oplossingen en draagt zorg voor de uitvoering hiervan. Je zoekt kansen en mogelijkheden en gaat deze actief aan;
 • Je kunt jouw netwerk binnen en buiten de organisatie ontwikkelen, uitbreiden en onderhouden. Je benut op het juiste moment het netwerk om de doelstellingen van Stichting Lezen en Schrijven te bereiken. Belangrijke partners zijn gemeentelijke organisaties, het bedrijfsleven en lokale taalhuizen;
 • Doordat je te maken hebt met o.a. gemeentes is het belangrijk dat je politieke en bestuurlijke sensitiviteit hebt. Je herkent politieke en bestuurlijke gevoeligheden en kansen en gaat hier bewust mee om. Hierdoor behaal je de gewenste resultaten, namelijk goede samenwerking met huidige partners en het aangaan van nieuwe samenwerkingen;
 • Als adviseur ondersteun je verschillende type partners en voer je gesprekken met verschillende mensen, zoals wethouders en projectleiders. Door jouw goede communicatieve vaardigheden kun je gesprekken voeren op verschillende niveaus. Hierdoor sluiten je aan bij de wensen en belevingswereld van de desbetreffende (gespreks)partner. Zo weet jij op welke manier je de strategische aanpak van laaggeletterdheid op maat vertaalt in concrete programma’s en projecten;
 • Je bedient zelfstandig een deel van de regio Noord Limburg (Venlo e.o.)  en werkt veelal vanuit huis. Je kunt dan ook zelfstandig acties ondernemen en je werk autonoom uitvoeren. Hierbij kun je makkelijk schakelen tussen jouw verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Wat bieden wij jou?

Naast een afwisselende functie met een mooie missie bieden wij jou:

 • De ruimte om je verder te ontwikkelen middels bijvoorbeeld opleidingen en cursussen;
 • Een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar, met de mogelijkheid voor een dienstverband van onbepaalde tijd;
 • Een salaris van maximaal € 4873,- bruto per maand op basis van 40 uur afhankelijk van jouw opleiding en ervaring;
 • 200 verlofuren o.b.v. fulltime op jaar basis met de mogelijkheid om extra verlof te kopen;
 • 8% vakantietoeslag;
 • 6% eindejaarsuitkering;
 • Pensioenregeling, geen verplichte werknemersbijdrage (vrijwillige bijdrage is mogelijk)
 • Je ontvangt een ov-kaart waarmee je 2e klas mag reizen. Wij reizen zo veel mogelijk met het ov om zo duurzaam mogelijk te reizen. Indien nodig ontvang je ook een reiskostenvergoeding met auto. Het is handig als je over een auto beschikt, omdat de ov-bereikbaarheid van sommige partners slecht is.

Hoe kun je reageren?

Stuur je cv en motivatiebrief per e-mail naar sollicitatie@lezenenschrijven.nl onder vermelding van vacaturenummer 37. Solliciteer uiterlijk woensdag 10 augustus.

De eerste gesprekken vinden plaats in de week van 15 augustus t/m 19 augustus. We vragen je hier alvast rekening mee te houden.
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Marilyn A-Kum,Regio manager Zuid Oost: Marilynakum@lezenenschrijven.nl of 06 11923593.

Kijk op onze site voor meer informatie www.lezenenschrijven.nl.