Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om weer te gaan leren. Zo verbeteren zij hun basisvaardigheden. Ook zetten veel mensen en samenwerkingsverbanden zich daar op een bijzondere manier voor in. Die mensen zijn allemaal helden. Dankzij de Taalheldenprijs krijgen hun inspirerende verhalen een podium. En bedanken we hen op een feestelijke manier. Elk jaar vragen we bekende Nederlanders met verschillende beroepen en deskundigheid om deel te nemen aan de jury. Zij kiezen de Taalhelden in drie categorieën. Met trots stellen wij de juryleden van dit jaar voor!

De juryleden van 2023

René Karst, liedjesschrijver, zanger en ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven (juryvoorzitter). “Ik ben altijd met taal bezig. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen de kans krijgt de taal goed te spreken, te lezen en te schrijven. Ik kan maar één ding zeggen: taal is rijkdom. Ik ben er trots op om als voorzitter samen met drie juryleden de jury van de Taalheldenprijs te vormen.” 

Anouk Hoogendijk, ex-voetballer. "Ik heb altijd veel interesse gehad in de Nederlandse taal. Als je de taal niet helemaal beheerst, kun je al snel achterstaan in het leven. Dat heb ik geregeld gezien in mijn omgeving. Ik gun iedereen op zijn minst een gelijkspel of nog beter: een overwinning. Ik zet mij daarom graag in als jurylid voor de Taalheldenprijs." 

Foto door fotograaf Kim Regelink

Anouk Hoogendijk

Minchenu Maduro, dagvoorzitter, pedagoog en lid raad van toezicht Stichting Lezen en Schrijven. "Iemand die op latere leeftijd zijn achterstand in lezen en schrijven inhaalt, is in mijn ogen een held. En ik vind het belangrijk dat mensen die anderen helpen en motiveren de stap te maken om te leren, ook in de spotlight staan. Het is voor mij dan ook een grote eer om deel uit te mogen maken van de jury van de Taalheldenprijs." 

Foto door fotograaf Isaac Owusu

Steven Kazàn, goochelaar. “Ik heb veel respect voor mensen die op latere leeftijd alsnog beter leren lezen en schrijven. Dat vraagt veel moed. Voor hen zijn docenten, vrijwilligers en professionals van onschatbare waarde. Met plezier én met bewondering ben ik dit jaar daarom jurylid voor de Taalheldenprijs.” 

Foto door fotograaf Elvin Boer

Steven Kazan

Prijzen

Er zijn drie categorieën: Cursist (ex-laaggeletterden), Begeleider (docenten/vrijwilliger) en Bruggenbouwer (professionals/samenwerkingsverbanden). Onze deskundige jury kiest uit 35 genomineerden in elke categorie een Taalheld 2023. De prijzen worden uitgereikt door Prinses Laurentien op 21 juni in Amersfoort. De Taalhelden winnen een bedrag van 2.500 euro. Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de Taalheldenprijs mede mogelijk.

Publieksprijs

De 11 genomineerden in de categorie Cursist maken ook kans op de Publieksprijs. Iedereen kan tot en met zondag 11 juni stemmen op hun favoriet via www.taalheld.nl. Één van de stemmers maakt kans op 2 kaarten voor de uitreiking op 21 juni in Amersfoort. Lees nu alle verhalen en breng je stem uit op www.taalheld.nl!