Stel je voor: je hebt moeite met basisvaardigheden en wil daar wat aan veranderen. Waar begin je dan? Bij ons Startpunt Ik wil leren! Nieuwe cursisten melden zich online aan via www.ikwilleren.nl. Of ze bellen naar telefoonnummer 0800 – 023 44 44. Vrijwilligers kunnen daar ook terecht. Grote kans dat je adviseur Corianne Bakker of administratief medewerker Siham El Haddioui aan de lijn krijgt.

Jullie of een van de andere leden van het Bellijnteam nemen de telefoon op als iemand belt naar 0800 – 023 44 44. Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht?    

Corianne: “Als je je aan wil melden voor een cursus basisvaardigheden bij jou in de buurt. Dat klinkt eenvoudig, maar voor de meesten is dat een grote stap. Mensen schamen zich of vinden het spannend. Daarom nemen we altijd de tijd om naar iemands verhaal te luisteren.”

Siham: “Vrijwilligers die mensen die moeite hebben met basisvaardigheden willen ondersteunen, kunnen ons ook bellen.”

Hebben de mensen die contact opnemen allemaal hetzelfde soort verhaal?

Corianne: “Nee, elk verhaal is uniek. Dat is ook waarom ik zo graag onderdeel ben van Startpunt Ik wil leren. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Die kun je onderverdelen in NT1’ers en NT2’ers. Maar verder zijn het allemaal individuen met hun eigen achtergrond en motivatie om te leren.”

Siham: “Ik had laatst een 29-jarige Nederlandse jongen aan de telefoon die heel nonchalant aangaf dat hij eigenlijk geen zin had om te leren lezen en schrijven, maar dat z’n ouders zeiden dat hij het gewoon moest doen. Een uur later belde een man van 73 die graag naar school wilde omdat hij zijn kleinkinderen wil kunnen voorlezen.”

Corianne “Ik vergeet nooit de 38-jarige vrouw die zo krachtig vertelde dat het na jaren mantelzorgen en voor anderen klaarstaan nu háár tijd was. Ze wilde eindelijk beter leren lezen en schrijven, zodat ze zelfstandig mee kan doen in de maatschappij. En een 44-jarige vrouw uit Vriezeveen had veel moeite met basisvaardigheden en wilde daarom een lesboek bestellen zodat ze zelf kon gaan oefenen. Toen ik haar vertelde dat ze ook begeleid kan leren en hoe dat in z’n werk gaat, mocht ik haar gegevens doorgeven aan het Taalhuis bij haar in de buurt.”

Elk verhaal is uniek

– Corianne Bakker

Hoe gaat dat in z’n werk?

Corianne: “Als iemand ons belt melden wij hem of haar aan bij ons Startpunt Ik wil leren. Met ons nieuwe systeem worden aanmeldingen van cursisten en vrijwilligers automatisch gekoppeld aan een organisatie bij hem of haar in de buurt. Meestal is dat een Taalhuis, roc of bibliotheek. Deze organisatie krijgt een melding van elke aanmelding. Een medewerker neemt contact op met de nieuwe cursist of vrijwilliger. Zo zorgen we er samen voor dat mensen die willen leren snel hun basisvaardigheden kunnen verbeteren.”

Siham: “Het telefoonnummer 0800 – 023 44 44 is dus landelijk, maar cursisten en vrijwilligers gaan uiteindelijk dicht bij huis aan de slag. In een kleine groep of 1-op-1. Sommigen willen graag een diploma halen. Er is veel mogelijk en het meeste lesaanbod is gratis. Maar voordat het zover is moeten cursisten zich eerst aanmelden. Bellen naar ons telefoonnummer is de eerste stap naar leren.”

Vermoed je dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? En wil diegene aan de slag met leren? Verwijs dan door naar Startpunt Ik wil leren. Bel samen naar 0800 – 023 44 44 of vul het formulier in op www.ikwilleren.nl. Een Taalhuis, bibliotheek of school pakt de aanmelding op. Zo zorgen we er samen voor dat mensen zo snel mogelijk aan de slag kunnen met leren bij hen in de buurt. Meer informatie lees je op: www.lezenenschrijven.nl/startpuntikwilleren

Meer weten?

Neem contact op met de adviseur in jouw regio. Naar de adviseurs

Meer weten over dit project?

Neem contact op met onze adviseur.

Anouk Raterink

Senior Adviseur