Op woensdag 21 juni wordt voor de 8e keer de Taalheldenprijs uitgereikt. 

Hoe is het om een Taalheldenprijs te winnen? Dat weten Theo van Kessel (winnaar Taalheld Cursist) en Paméla Melkert (winnaar Publieksprijs) als geen ander. 

“Journalisten komen nu naar mij toe” 

“De dagen voor de uitreiking sliep ik slecht. Ik vond het zo spannend! Toen ik uiteindelijk mijn naam hoorde, voelde het als een aardbeving”, zegt Theo van Kessel.  “Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen. Ik kon ook amper uit mijn stoel komen. Daarna moest ik wel even bijkomen. Maar wat ben ik trots op deze prijs! Sinds dat moment straal ik echt uit dat ik een Taalheld ben.  

Na de uitreiking werd ik door iedereen gefeliciteerd. Zelfs de wethouder kwam bij me langs. Via Facebook kreeg ik berichtjes van over de hele wereld. Ook was de hele straat versierd. En ik kreeg heel veel bloemen. Ik kon wel een bloemenwinkel beginnen.  

Voordat ik de Taalheldenprijs won moest ik overal leuren om binnen te komen en mijn verhaal te vertellen. Maar nu komen journalisten naar mij toe! Om te vragen of ik wat wil vertellen over laaggeletterdheid. Die kans grijp ik natuurlijk aan. Ik vertelde mijn verhaal onder andere aan de Volkskrant, De Limburger, op de radio en bij regionale zenders. Dat is zo leuk om te doen! Ik sprak ook met veel organisaties. Zoals de Belastingdienst en deurwaarders. Allemaal bedrijven die contact hebben met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.  

Het geld dat ik heb gewonnen staat nu nog op de bank. Maar ik weet al wel wat ik ermee ga doen. Ik ben aan het sparen voor een nieuwe computer. Het geldbedrag wil ik daarvoor gaan gebruiken. En voor cursussen om beter met de nieuwe computer om te leren gaan.”  

Taalheld 2022 Theo van Kessel

“Ik bereik nu heel Nederland”  

Paméla vertelt: “Ik wil dat het voor iedereen normaal is om teksten op B1-niveau te schrijven. Dat bedrijven begrijpen dat het belangrijk is om een Taalambassadeur in dienst te hebben. En dat iedereen weet dat ook mensen zonder diploma belangrijk zijn voor de samenleving.  

Door het winnen van de Publieksprijs kan ik mijn boodschap aan nog meer mensen vertellen. Ik vertelde mijn verhaal zelfs bij ‘Koffietijd’ (RTL 4) en bij ‘Open Huis’ (NPO Radio 5). Daarmee bereikte ik heel Nederland! En veel mensen interviewden me. Zoals studenten. Daardoor leren jongeren ook weer over laaggeletterdheid. 

Ik ontmoette het afgelopen jaar veel leuke nieuwe mensen. Ik mocht in 2022 het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij openen en ik kreeg het langste applaus. En ik werkte mee aan Libelle – Extra makkelijk te lezen. Ook ondertekende ik het Taalakkoord in Schagen.  

Het winnen van de Publieksprijs voelt voor mij een beetje als het winnen van een missverkiezing. In juni geef ik het kroontje door. Tegen de Taalheld die wint wil ik zeggen: geniet van alles wat er op je afkomt. Dit gebeurt maar 1 keer!”  

Taalheld 2022 Paméla Melkert