Editie 2023

Voor het tweede jaar op rij werken we met Libelle aan een speciale editie. Dat blad brengen we half november 2023 uit. Houd onze sociale media en website in de gaten voor informatie over dit blad in begrijpelijke taal en met eenvoudigere vormgeving.

Editie 2022

In oktober 2022 presenteerden we de allereerste editie van Libelle – Extra makkelijk te lezen. Deze speciale Libelle had een lager taalniveau en een eenvoudigere vormgeving. De Nationale Postcode Loterij maakte deze editie mogelijk. Libelle was daarmee het allereerste Nederlandse mediamerk dat zo uitgebreid aandacht vroeg voor de aanpak van laaggeletterdheid.

Resultaten

Het blad verscheen in een oplage van 100.000 exemplaren en was gratis. Onder meer buurthuizen, bibliotheken, gemeenten, roc’s en Taalhuizen kregen exemplaren van het blad.

  • We schatten het bereik op 300.000 laaggeletterden, die het speciale blad lazen. Dat gebeurde vaak in lessituaties in bijvoorbeeld bibliotheken en roc’s. 
  • Uit een enquête onder lezers blijkt dat 92 procent van hen het speciale blad fijn om tezen vonden. En 86 procent van de lezers vonden de onderwerpen van de artikelen goed bij hen passen. De lezers waardeerden de speciale Libelle met een 8,4.

Bestellen

Helaas is het niet meer mogelijk om de speciale editie uit 2022 te bestellen. 

Hoe gebruikt 

Veel organisaties legden de Libelles neer op ontmoetingsplekken zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. De Libelles waren ook te gebruiken in een lessituatie. Docenten en vrijwilligers konden het blad gebruiken om te praten over onderwerpen zoals eten, mode en reizen én om te oefenen met lezen. 

Leesplezier 

Hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. “Wij gunnen ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven Libelle-leesplezier. Met deze speciale edities kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, ervaren hoe leuk en ontspannend het is om door een tijdschrift te bladeren. Onze eindredacteuren leerden in een cursus van de stichting hoe je teksten ‘hertaalt’ naar A2/B1-niveau (mbo). We pasten de vormgeving aan en we hebben de inhoud in overleg met een groep van ex-laaggeletterden bepaald.” 

Bewustwording

Ook Geke van Velzen, onze directeur-bestuurder, is heel blij met dit initiatief. “Het is fantastisch dat het grootste multimediale vrouwenmerk van Nederland zich zó inzet voor de aanpak van laaggeletterdheid. En dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kon de speciale editie in 2022 gerealiseerd worden. Het blad ging naar onder meer bibliotheken, gemeentehuizen, huisartsenpraktijken, leesmappen, roc’s en vrijwilligersorganisaties. Die zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad. Met het blad bereikten we niet alleen de mensen die moeite hebben met taal, maar ook hun buren, collega’s, familie, enzovoorts. Zo zorgt de Libelle - Extra makkelijk te lezen voor meer bewustwording over laaggeletterdheid en over het belang van een toegankelijke samenleving. Een samenleving wordt namelijk sterker als iedereen kan meedoen.”