Bij het Zuid-Hollandse sw-bedrijf Werkse! hebben ze een doel. Ze willen dat alle medewerkers zelfredzaam zijn in het dagelijks leven. Maar hoe bereik je dat? Toen Jurjen Dikker, Coach Werken & Leren, hoorde over de Tel mee met Taal-subsidie voor werkgevers wist hij dat dat zou helpen. Met onze ondersteuning haalde hij de subsidie binnen.  

“Onze werknemers kunnen alleen zelfredzamer worden als ze basisvaardigheden beheersen,” vertelt Jurjen. “Om ze daarbij te kunnen helpen vroegen we de Tel mee met Taal-subsidie voor werkgevers aan. Dat was best een uitdaging. Want voldeed ons idee aan de subsidie-eisen? Welke lesmethodes kozen we? Hoe verwoordden we ons activiteitenplan op de juiste manier?” Gelukkig stond Jurjen er niet alleen voor. Hij kon rekenen op onze kennis en ervaring.  

Overzicht

Jurjen werkte samen met adviseur Roxanne van der Pluijm aan een subsidieaanvraag die aansluit bij de wensen van Werkse! Jurjen: “Wij wisten wat we wilden. Roxanne hielp ons dat te bereiken. Bijvoorbeeld bij het kiezen van geschikte lesmethodes. Zij overziet wat er allemaal te krijgen is. Het was ook fijn dat ze met meer sw-bedrijven samenwerkt. Daardoor wist ze uit de praktijk wat wel en niet goed werkt.”  

Werk v2

Beoordelingstool 

De subsidieaanvraag van Werkse! werd in een keer goedgekeurd. Jurjen: “We gebruiken de subsidie om een ‘taallab’ op te zetten. Daar kunnen medewerkers met alle aspecten van taal aan de slag.” Na de goedkeuring begint het werk dus pas echt. Gelukkig loopt onze ondersteuning ook door. Adviseur Bo Aarsbergen vertelt: “Op het moment dat je de subsidie krijgt komt er best wat op je af. Zo moet je kiezen met welke taalaanbieder je in zee gaat. Maar hoe weet je of een voorstel realistisch is? Of het aanbod aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet? Wij hebben een beoordelingstool die je helpt de juiste keuze te maken.” 

Praktische tips 

Ook geven we praktische tips. Bo: “Het is bijvoorbeeld handig om vooraf vast te leggen wie eigenaar is van op maat gemaakt lesmateriaal. Ook is het slim om met een taalaanbieder af te spreken hoe je op de hoogte wordt gehouden van de voortgang. En het scheelt een hoop tijd als je weet dat je veel informatie voor de subsidieverantwoording bij de taalaanbieder kunt opvragen.” 

Onafhankelijke expert en sparringpartner 

De Tel mee met Taal-subsidie voor werkgevers 2022 kan van 1 januari tot en met 28 februari 2022 worden aangevraagd. Onze ondersteuning bij deze aanvraag is kosteloos. Jurjen raadt andere sw-bedrijven aan niet te twijfelen om die hulp in te schakelen. “Als je een onafhankelijke expert én sparringpartner zoekt, ben je bij Stichting Lezen en Schrijven aan het juiste adres. Want mede door hun inzet worden onze medewerkers in 2022 een stuk zelfredzamer.” 

Over de subsidie 

Met de Tel mee met Taal-subsidie voor werkgevers kunnen werkgevers investeren in scholing van hun werknemers op het gebied van basisvaardigheden. Als de scholing leidt tot betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of digitale vaardigheden, krijgt de werkgever tot 67% van de gemaakte opleidingskosten vergoed.