Praatplaten 

Maar soms gaat het iets te snel. Of zitten er moeilijke woorden in het verhaal. Dan raken de meelezers de draad van het verhaal kwijt. Dat is jammer, want daardoor worden ze elke keer uit het verhaal gehaald. Daarom ontwikkelden we praatplaten; platen die de moeilijke woorden verduidelijken. Op elke praatplaat staat de afbeelding van een moeilijk woord in de tekst.  

Hoe werkt het? 

Terwijl de voorlezer het verhaal voorleest, laat hij of zij de praatplaten zien aan de groep. Onder iedere afbeelding staat op welke bladzijde het woord voorkomt. Door de platen te laten zien, hoeft de voorlezer het verhaal niet te onderbreken om het moeilijke woord uit te leggen. Op die manier blijft zo veel mogelijk de vaart in het verhaal.  

Voor wie? 

De praatplaten zijn bedoeld voor vrijwilligers die meeleeskringen organiseren. Meeleeskringen zijn er voor mensen die: 

  • moeite hebben met lezen en/of schrijven (NT1) 
  • de Nederlandse taal willen verbeteren (NT2) 
  • het leuk vinden om naar boeken, verhalen en/of gedichten te luisteren. 

Bij welke boeken? 

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en uitgeverij De Stiep zijn specialisten in het uitgeven van boeken in eenvoudige taal. Daarom kozen wij een aantal van hun boeken om de praatplaten bij te ontwikkelen. In totaal maakten we praatplaten bij 17 titels. Sommige boeken hebben meer moeilijke woorden dan andere, daardoor is het aantal praatplaten per boek verschillend. In de webshop vind je welke titels er zijn en hoeveel praatplaten we bij  elke titel maakten. 

Handige handleiding  

Voor elke titel is er een box met praatplaten met een uitgebreide handleiding. In de handleiding staan veel extra oefeningen die je kunt doen met de praatplaten. Er staan oefeningen in die vooraf, tijdens en/of na het lezen van het boek gedaan kunnen worden. Kies de oefeningen die het best aansluiten bij het niveau en de ervaringen van de deelnemers. Als begeleider ben je vrij om zelf extra oefeningen bij de praatplaten te bedenken. 

Praatplaten voor de meeleeskring bestellen? 

Vanaf 1 juli a.s. zijn de Praatplaten te koop via www.nt1.nl

 

Workshop 

Om de praatplaten zo goed mogelijk in te zetten, adviseren wij om de workshop “Werken met praatplaten in de meeleeskring” te volgen. Dit is een workshop van 2 uur waarin we uitleggen op welke manier je het meeste rendement haalt uit de praatplaten. Ook is er tijd om te oefenen.

Wil je meer informatie over de workshop?

Neem contact op met onze adviseur.

Reint van der Vlis

Adviseur