SchuldHulpMaatje werkt in 80 locaties en biedt met meer dan 1.600 vrijwilligers (de maatjes) hulp aan 5.000 mensen per jaar die te maken hebben met (dreigende) schulden. Ook biedt zij daarnaast online hulp aan zo’n 13.500 mensen. Wie zijn post niet goed begrijpt of formulieren verkeerd invult, kan veel moeilijker de vicieuze cirkel van schulden doorbreken. Daarom hebben beide organisaties de handen ineengeslagen binnen het project ‘Meer mensen financieel zelfredzaam’.

Online training

Samen met Lezen en Schrijven heeft SchuldHulpMaatje een online training voor de maatjes ontwikkeld. Door deze training kunnen ze in hun hulpverlening alert zijn op laaggeletterdheid. Ze leren gedrag van mensen herkennen en hoe ze laaggeletterdheid vervolgens bespreekbaar kunnen maken. Vervolgens kunnen de maatjes doorverwijzen naar een passende cursus in de buurt, of zelf aan de slag met het door Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde lesmateriaal Voor ’t zelfde geld.

Geldfit.nl

Ook besteedt SchuldHulpMaatje, samen met andere partners, aandacht aan laaggeletterdheid op Geldfit.nl. Dat is een portaal waar mensen die moeite hebben om zelf hun geldzaken goed te regelen hulp kunnen zoeken. Na het beantwoorden van vijf vragen krijgen bezoekers een persoonlijk advies. Daarbij wordt standaard de vraag gesteld of zij moeite hebben met het begrijpen van post, met de mogelijkheid om zich aan te melden voor een cursus lezen en schrijven.