SchuldHulpMaatje helpt mensen met financiële problemen. Hun vrijwilligers, de maatjes, zetten zich in om de financiën van mensen met (dreigende) schulden op orde te brengen. Laaggeletterdheid komt vaak voor bij mensen met financiële problemen, daarom heeft SchuldHulpMaatje samen met Stichting Lezen en Schrijven een online training voor de vrijwilligers ontwikkeld.

Door de samenwerking kan Stichting Lezen en Schrijven mensen met geldproblemen bereiken en heeft SchuldHulpMaatje nu een manier om laaggeletterden te signaleren. Peter Rijsdijk, directeur van SchuldHulpMaatje, legt uit dat er een gedeeld belang is: ‘Eigenlijk helpen we vaak dezelfde doelgroep. We hebben dat met elkaar onderkend en gekeken hoe we elkaar daar zo praktisch mogelijk ook echt in kunnen vinden.’

Signalen herkennen

Samen hebben ze een e-learningmodule voor de maatjes ontwikkeld. Door deze training kunnen ze in hun hulpverlening alert zijn op laaggeletterdheid. Rijsdijk:

Peter Rijsdijk

"De vrijwilligers leren gedrag van mensen herkennen. Zodra je met elkaar aan de slag gaat met documenten en overeenkomsten, merk je soms al snel dat mensen het werk aan jou willen overlaten of een overeenkomst niet kunnen lezen."

In de training komt bovendien aan bod hoe de maatjes laaggeletterdheid vervolgens bespreekbaar kunnen maken.

Eerst tot rust komen

Rijsdijk legt uit dat de maatjes niet direct over laaggeletterdheid beginnen: ‘Mensen komen bij ons met een schuldenprobleem. En als je hele grote problemen hebt met schulden, is het niet zo dat je dan eerst aan je taalvaardigheid gaat werken. We lossen eerst de schulden op. Maar wij trekken gelukkig langer met mensen op. Nadat de schuldsituatie is gestabiliseerd, is het moment daar om serieuze stappen te maken met laaggeletterdheid. Dat kan soms pas na twee jaar zijn. Maar om uit de schulden te blíjven is het essentieel om te leren lezen en schrijven, dus als iemand tot rust is gekomen en eraan toe is, beginnen we daarover en kunnen we doorverwijzen naar een cursus.’ Dit kan bijvoorbeeld de cursus Voor ’t zelfde geld zijn, die mensen helpt hun administratie op orde te houden én aan hun taalvaardigheden te werken.

Samenwerking

De e-learningmodule voor vrijwilligers is in september 2017 gestart in vijf pilot-gemeenten. Het doel is om uit te breiden naar alle gemeenten waar SchuldHulpMaatje actief is. Plannen voor verdere samenwerking in de toekomst zijn er zeker. Rijsdijk: ‘We gaan nu kijken hoe we onze samenwerking duurzaam kunnen maken. We willen uitzoeken hoe we nog meer van onze klantengroepen kunnen leren en kijken of we daar samen verder in kunnen.’

Meer informatie

Wilt u meer weten over de e-learning 'Laaggeletterdheid' voor vrijwilligers, het bijbehorende lesmateriaal voor cursisten 'Voor 't zelfde geld', of de samenwerking met SchuldHulpMaatje, neem dan contact op via 070 – 302 26 60 of info@lezenenschrijven.nl.

Geldfit

Ook op de website Geldfit.nl besteden SchuldHulpMaatje en andere partners aandacht aan laaggeletterdheid. Geldfit is een portaal waar mensen die moeite hebben om zelf hun geldzaken goed te regelen hulp kunnen zoeken.

Na het beantwoorden van vijf vragen, krijgen bezoekers een persoonlijk advies. Daarbij wordt standaard de vraag gesteld of zij moeite hebben met het begrijpen van post, met de mogelijkheid om zich aan te melden voor een cursus lezen en schrijven.

materialen SchuldHulpMaatje