Drentenaar en Noord-Brabander winnen Taalheldenprijs 2024 

“Jouw verhaal inspireert ons op alle mogelijke manieren. Het laat zien welke kracht je nodig hebt om te zeggen: ik kan dit, ook als het lijkt alsof niemand je ziet of in je gelooft. Jij geloofde in jezelf. Je hebt je ontwikkeld en zo je eigen kracht gevonden. Daarmee heb je de mensen die aan jou twijfelden het tegendeel bewezen. Nu vertel je je persoonlijke verhaal aan iedereen die het horen wil: van je eigen kinderen tot aan andere volwassenen die weer willen leren. Je bent een voorbeeld voor hen, maar eigenlijk voor ons allemaal.” 

Met dat jurycommentaar won Gea Mulder uit Havelte in Drenthe de Taalheldenprijs 2024. Ze kreeg de prijs van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven. De stichting reikte de prijs voor de negende keer uit. De prijs gaat naar mensen die op een bijzondere manier op latere leeftijd alsnog beter leerde lezen en schrijven. Dit jaar waren er 10 genomineerden. 

Publieksprijs 

Naast de juryprijs werd ook de winnaar van de Publieksprijs bekend. Wekenlang kon het Nederlandse publiek via ansichtkaarten en de website www.taalheld.nl stemmen op één van de 10 genomineerden. Harrie Seegers uit Tilburg in Noord-Brabant kreeg de meeste stemmen en ontving de Publieksprijs. 

Gea Mulder, Taalheld 2024 – Juryprijs: 

“Vroeger werd ik gepest, omdat ik moeite had met lezen en schrijven. Daarom ging ik op latere leeftijd opnieuw op taalles. Daar leerde ik dat ik me niet hoef te schamen als ik niet zo snel lees en schrijf. Uiteindelijk schreef ik zelf een boek.” 

Harry

Harrie Seegers, Taalheld 2024 – Publieksprijs 

“Ik merkte elke dag dat ik moeite had met lezen en schrijven. Dat gaf me veel stress. Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf en wil graag mijn eigen administratie doen. Daarom ging ik op taalles. Nu ben ik veel rustiger.” 

Ook prijs voor begeleider 

Mensen die moeite hebben met basisvaardigheden hebben veel steun aan hun begeleider. Vaak zijn dat hun docenten en vrijwilligers. Om hen ook een podium te geven werd de begeleider van Gea Mulder verrast. Hissy Brouwer, ook uit Havelte, ontving een bedrag 1000 euro. Dit bedrag kan zij bij haar organisatie Biblionet inzetten om nog meer volwassen die moeite hebben met lezen en schrijven te begeleiden. 

Uitreiking door ambassadeurs 

Anita Witzier, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, presenteerde de uitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Bekende Drentenaar René Karst, ook ambassadeur van de stichting, was juryvoorzitter. Verder bestond de jury uit Heleen Homburg (adviseur Loopbaanontwikkeling bij RET Rotterdam) en Arjan Beune (voorzitter Stichting ABC). Steven Kazàn, ook ambassadeur van de stichting, deed verslag van de uitreiking op de sociale media van Stichting Lezen en Schrijven. Elk jaar maken partners Achmea en Nationale Postcode Loterij de Taalheldenprijs mede mogelijk. 

De andere genomineerden 

In totaal waren er 10 genomineerden in 10 provincies, elk met hun eigen, bijzondere verhaal.  

genomineerden 2024

Bekijk onze privacy- en cookieverklaring hier.

Met dank aan 

Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mede mogelijk. Dankzij hen kunnen we de Taalhelden extra bedanken.

 

Achmea en NPL v2

Vragen?

Heb je een vraag over de Taalheldenprijs? Mail ons.
THP Beker

Taalhelden