Alliantie gezondheid en geletterdheid

Als mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, heeft dit vaak directe gevolgen voor hun gezondheid en gezondheidsvaardigheden. Voor die mensen zetten de inmiddels 83 partners van de Alliantie gezondheid en geletterdheid activiteiten zich actief in. Er is immers genoeg winst te behalen: taal maakt gezonder en gelukkiger, taal doet participeren en taal maakt actiever en productiever op de arbeidsmarkt.

De Alliantie gezondheid en geletterdheid richt zich op het agenderen van laaggeletterdheid, vroeg signaleren van laaggeletterden en hen doorverwijzen naar een Taalhuis, en het ontwikkelen en delen van creatieve aanpakken van laaggeletterdheid. De alliantie is onderdeel van Alles is Gezondheid: een landelijk netwerk dat met ruim 3.000 partners werkt aan een vitaler Nederland. De Alliantie gezondheid en geletterdheid wordt gecoördineerd door Alles is Gezondheid en Stichting Lezen & Schrijven.

Wat doen de alliantiepartners?

Alle partners hebben een pledge ondertekend en beloven:

  • de aanpak van laaggeletterdheid en gezondheid op de agenda te houden en de aandacht hiervoor waar mogelijk te vergroten,
  • creatieve aanpakken te ontwikkelen en delen,
  • samenwerkingspartners te vinden in de gemeenschappelijke aanpak van laaggeletterdheid.

Ook dragen de partners bij aan het behalen van de doelstellingen van het landelijk programma Taal voor het Leven voor:

  • het vinden van taalvrijwilligers en organiseren van een basistraining via Taal voor het Leven. 
  • het vinden van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en ze koppelen aan een getrainde vrijwilliger en/of docent, met speciaal voor de doelgroep ontwikkeld lesmateriaal.

Zestien inspirerende voorbeelden

Een gezonde en inclusieve samenleving is winst voor iedereen. De partners van de alliantie dragen daaraan bij vanuit hun organisatie of hun sector. Bijvoorbeeld door het opleiden van medewerkers, het testen van taalvaardigheden als vast onderdeel van het proces en het inzetten van oud-taalcursisten als ambassadeurs binnen het eigen bedrijf. In de uitgave Taal is van levensbelang vertellen zestien partners uit de sectoren zorg, werk, onderwijs en welzijn over hun ervaringen en activiteiten.

 

Alliantiepartner worden?

Wilt u zich ook inzetten voor mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen en zo hun gezondheid en participatie bevorderen? Wilt u eigen medewerkers, leerlingen, klanten of cliënten helpen taalvaardiger en gezonder te worden? Sluit kosteloos aan bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid via info@gezondengeletterd.nl of bel met 06 - 211 606 81. 

De alliantie organiseert minimaal eenmaal per jaar een netwerkbijeenkomst. We delen goede voorbeelden zoals in de uitgave Taal is van levensbelang. Twee keer per jaar verschijnt een nieuwsbrief met actualiteiten. Hieronder kunt u zich daarvoor aanmelden.

Ook ondersteunen we partners via de themapagina gezondheid van Stichting Lezen & Schrijven. Daar vindt u meer  informatie, advies, materialen, instrumenten en onderzoek.

Onze alliantiepartners

Albert SchweitzerziekenhuisAlsareAntes, ATEA Groep, BCO Onderwijsadvies, Biblionet DrentheBibliotheek Breda, Bibliotheek Het Markiezaat, Bibliotheek HoogeveenBibliotheek Utrecht, Bibliotheek VANnU, Buurtwerk Alexander, CarintreggelandCedin, CJG Rijnmond, CubissDiëtist in Den HaagDiëtistenpraktijk HRCEDventure, Ergo ControlEspria, Expertisecentrum Nederlands, Flevoziekenhuis, Fonds NutsOhra, GGD Gelderland ZuidGGD West Brabant, Goedkoop Gezonde VoedingHaagse Hogeschool, HANNNHet Begint met TaalHogeschool van Amsterdam, Huisartsenkring West Brabant, Huis voor BewegingInEen, Irado, ITTA Kennisinstituut voor Taalontwikkeling en Expertisecentrum TOP, Kans voor de VeenkoloniënKellebeek College, Kenniscentrum SportKNMP, LGB Diëtisten, Lemniscaat, Libra DieetadviseringLions International, Longfonds, Nederlands Centrum JeugdgezondheidNederlandse Vereniging van DiëtistenNVZ, OBD NoordwestOuders & Onderwijs, Pharos, PiëzoRandstad, ResCon, Reumazorg Zuid West NederlandSAB Catering, Sardes, Sociaal Werk NederlandStaatsbosbeheerSteunpunt Taal en Rekenen ve, Stichting ABC, Stichting De Kring educatief, Stichting Expertisecentrum Oefenen.nlStichting Leger des Heils, Stichting Lezen & Schrijven, Taal aan ZeeTaal Doet Meer, Teacher Channel, TopTaal, TrimbosUMC Utrecht, Universiteit MaastrichtUWV, VoedingscentrumVoorwaartz, VU, Weten & Eten, Wester & Van Doorn, Weten & EtenWIJkracht, WMO RadarWVS Groep, Xtra, Zorgbelang landelijk.

Aanmelden voor de nieuwsbrief ‘Alliantie gezondheid en geletterdheid’.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK