"Op mijn werk had ik een functioneringsgesprek. Mijn baas vroeg me wat ik wilde verbeteren. Ik vertelde haar dat ik wilde leren lezen en schrijven. Zonder verdere vragen heeft ze toen geregeld dat ik met een taalcursus kon beginnen. 

Ik ben zelfverzekerd geworden. Ik ben veel meer wie ik ben. Toen ik nog niet kon lezen en schrijven, was ik vaak onzeker. Dan ging ik ook meer stotteren. Nu stotter ik nog wel, maar veel minder. Ik vind het gewoon geweldig. Er is een wereld voor me open gegaan. Aan alle mensen die nog niet durven: kom in actie! Je hoeft je helemaal niet te schamen. Voor niemand."

Over Erik

Eric is een grote inspiratiebron voor veel mensen. Hij brengt met een zeer aanstekelijk enthousiasme zijn verhaal over. Hij is in staat mensen te activeren om ook aan de slag te gaan met taal. Eric zet zich in om het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken door in de gemeente Waalwijk in het openbaar te praten over laaggeletterdheid. 

Eric’s verhaal is herkenbaar voor velen. In zijn werk werd steeds vaker digitaal gecommuniceerd via telefoon, tablet of computer. Eric merkte dat hij moeite had met het geschreven woord en was daar niet alleen in. De teammanager heeft dit signaal opgepakt en is met het thema laaggeletterdheid aan de slag gegaan. Eric wilde graag iets aan zijn problematiek doen. Zijn enthousiasme is zo aanstekelijk geweest dat hij ook andere collega’s, maar ook zijn echtgenote heeft geïnspireerd te starten met een taalcursus. 

Eric heeft inmiddels een brede ervaring in het vertellen van zijn verhaal. Hij trad als ervaringsdeskundige op tijdens een inspiratiemiddag voor taal- en onderwijsprofessionals. Hij had een interview tijdens een theatervoorstelling over laaggeletterdheid en nam deel aan een video van Gemeente Waalwijk. Die is op sociale media gedeeld tijdens de Week van lezen en schrijven. 

Taalheld 2022 Erik Brok

Daarnaast gaat hij nog trouw naar zijn lessen. Zijn online woordenboek is zijn beste vriend. Hij is zo leergierig, dat hij allerlei onbekende of moeilijke woorden opzoekt. Elke bezoeker in de les laat hij weten dat de les hem erg goed doet. Hij is zichtbaar trots op zijn eigen ontwikkeling en die van zijn klasgenoten.

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.