"Ik heb op een praktijkschool gezeten. Daar hadden ze niet echt door dat ik niet zo goed was in lezen en schrijven. Ik wist dat zelf ook niet, want ik redde me gewoon. Ik kon alles gewoon goed regelen.  

Tot die digitalisering. Toen liep ik tegen de lamp. Ik moest dingen opzoeken voor school. Ik typte het in en dan kreeg ik niet waar ik naar zocht. Toen bleek dat ik het helemaal fout schreef. Dat is het punt geweest waarop ik dacht: dit kan niet meer zo. 

Ik leer nieuwe dingen, neem nieuwe stappen. Ik schrijf nog steeds niet alles goed. Dat vind ik heel vervelend. Dat begrenst me echt. Ik ben lezen leuk gaan vinden. Daardoor gaan me ook meer dingen opvallen. Het heeft mijn leven verrijkt en ik ben ook zelfverzekerder geworden."

Over Irma

Irma inspireert. Zij heeft via vele omwegen en met een enorme wilskracht uiteindelijk een hbo-diploma weten te behalen. Haar verhaal doet bij veel mensen het beeld van laaggeletterden veranderen. 

Irma is betrouwbaar, enthousiast en wil zichzelf ook steeds verder blijven ontwikkelen. Ze gaat voor het beste resultaat. Zij neemt in trainingen niet alleen het praatje van de ervaringsdeskundige op zich, maar ook een groot deel van de rest van de inhoud. Ze wil dat goed doen. Ze vraagt daarbij om instructies en feedback. Ook is ze geïnteresseerd in hoe deelnemers wat ze zojuist geleerd hebben, meenemen in hun leven en in hun werk.

Irma maakt professionals die met laaggeletterden in aanraking komen duidelijk, dat ook zij misschien moeite hebben met bepaalde zaken. Ze brengt het thema, door het herkenbaar te maken, daardoor dichterbij. Zonder voorbehoud knoopt ze met onbekenden een gesprek aan over laaggeletterdheid. Daarin is ze een voorbeeld voor iedereen.

Taalheld 2022 Irma van Leerdam

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.