Over Mushin 

Mushin werkt in een kapperszaak en is hij Taalambassadeur voor Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond. Hij kwam als analfabeet in zijn eigen taal naar Nederland. In het begin zeiden vrienden tegen hem: “Je hoeft de taal niet te leren.” Maar daar was Mushin het absoluut niet mee eens. Hij vond het juist heel belangrijk om Nederlands te leren. Om mee te doen en te begrijpen wat er gebeurt. Bijvoorbeeld op de school van zijn kinderen of bij de huisarts. Dus hij ging naar taalles en leerde Nederlands.  

In zijn directe omgeving probeert hij mensen ervan te overtuigen dat het belangrijk is om de Nederlandse taal te leren. Hij wijst op de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen. Mushin vertelt zijn verhaal en weet daarmee mensen te inspireren. Hij heeft een sympathieke, respectvolle persoonlijkheid. Daardoor valt bij mensen ineens het kwartje. Als je taal leert, kan je echt meedoen. 

Mushin volgt zijn eigen weg en weet goed wat hij wil. Als hij iets niet begrijpt, dan kan hij zelf in het Nederlands vragen om uitleg. Dat vindt hij heel belangrijk.  

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving. 

Taalheld 2022 Mushin Al Hasan