Offertes beoordelen

Je wilt graag een cursus op de werkvloer organiseren. Hoe begin je?

  • Welke financiele mogelijkheden zijn er?
  • Hoe en welke subsidie vraag je aan?
  • Wat zijn goede aanbieders?
  • Wat verwacht je van hun offertes?
  • En hoe beoordeel je deze offertes?

 

Hulp

Op al deze vragen geven wij graag persoonlijk antwoord. Wil je graag hulp  op maat? Neem dan contact op met onze adviseur onder aan deze pagina. Eerst nog even verder lezen? Hieronder vind je alvast wat algemene informatie op deze meest gestelde vragen aan onze organisatie. 

 

Welke financiële mogelijkheden zijn er?

Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden. Je kunt het organiseren via sectorgeboden regelingen, het O&O-fonds, de SROI-verplichting, het persoonlijk opleidingsbudget van werknemers of subsidie.

Hoe en welke subsidie vraag je aan? 
 

Er zijn een heel aantal subsidies die kunnen helpen.

En natuurlijk...

 

Wat zijn goede aanbieders?

Onze adviseurs werken in alle arbeidsmarktregio`s. Door onze rol als verbinder en netwerker weten we goed welke aanbieders er in jouw regio actief zijn. We kennen de ervaringen van gemeenten en werkgevers met hen en kunnen daardoor goed met je meedenken voor een geschikte aanbieder. Zoek je een kleine of een grote aanbieder? Moet hij op meerdere locaties les verzorgen? Wil je dat hij al ervaring heeft in jouw branche? Moet hij ook in de avond lessn verzorgen? Samen kijken we naar de beste drie aanbieders die je kunt uitnodigen voor het schrijven van een offerte.

 

Wat verwacht je van hun offertes?

Als je weet welke aanbieders je wilt, is het tijd om hen te mailen. Maar wat vraag je van ze? Hoe zorg je dat je drie offertes krijgt die je eerlijk met elkaar kunt vergelijken?

Hiervoor hebben we een document gemaakt dat je kunt gebruiken om:

  • voor jezelf helder te krijgen wat je op de vloer wil opzetten, zodat de subsidieaanvraag daarna makkelijk in te vullen is.
  • de aanbieder uit te leggen wat je van zijn offerte verwacht.

Download dit document hier.

Invullen

In het document worden een aantal begrippen gebruikt die extra uitleg nodig hebben:

  • Nederlands als eerste taal (NT1): Dit kan verwijzen naar een groep mensen die Nederlands als moedertaal heeft of het onderwijs aan deze groep.
  • Nederlands als tweede taal (NT2): Dit kan verwijzen naar een groep mensen die Nederlands als tweede, derde of vierde taal heeft. Vaak noemen we hen anderstalig. Het kan ook wijzen naar het onderwijs aan deze groep.
     
  • Taalniveau: In Nederland kennen we twee systemen. Voor mensen met Nederlands als eerste taal gebruiken we het ‘Referentiekader Taal en Rekenen’. Daarin vinden we vier verschillende niveaus: 1F, 2F, 3F en 4F. 1F is het eindniveau van de basisschool. 2F is het niveau dat nodig is om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. 2F wordt vaak gevraagd voor het instromen in een MBO-opleiding. Mensen die onder 2F scoren noemen we laaggeletterd. Dat is de doelgroep voor de Tel-mee-met-taal subsidie.

    Als je precies wil weten wat iemand op 1F of 2F kan, dan kun je dat terugvinden in de ’Standaarden en eindtermen volwasseneducatie (ve)’ Daar is dat uitgebreid omschreven.
     
  • Voor anderstaligen gebruiken we het Europees referentiekader. De niveaus A1, A2, B1, B2, C1, C2 zijn uitgewerkt in het Raamwerk NT2. Een taalgebruiker heeft een A-niveau als hij zich kan redden in de dagelijkse omgeving. Een taalgebruiker heeft een B-niveau als hij zich kan redden op het werk of op de opleiding. Een taalgebruiker heeft een C-niveau als hij zich kan redden in hogere functies op het werk. Niveau B1 is het niveau dat nodig is om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. B1 wordt vaak gevraagd voor het instromen in een MBO-opleiding.

    Als je precies wil weten wat iemand kan, kun je dat hier terugvinden.

     
  • Eclectisch: Het best kiezen, selectief. Omdat veel lesmethoden erg algemeen zijn en te weinig inspelen op een branche of een bedrijf, is het nodig om in de les verschillende methoden en materialen te combineren.

Als je bovenstaande wat ingewikkeld, vindt, dan kunnen we het document ook altijd samen met je invullen.

 

Hoe beoordeel je offertes?

Voor het beoordelen van offertes hebben we een mooie methode ontwikkeld. Onze adviseurs lezen de offertes met je mee en vergelijken de aanbieders op startsnelheid, intakeproces, kwantiteit, kwaliteit, praktijkverbinding en uitstroom. Je kunt zelf aangeven op welk van deze onderwerpen je wel of niet wil beoordelen.   

Dat leidt tot een aantal grafieken en een totaalscore. Die kunt u naast de prijs leggen en zo de aanbieder kiezen die het best bij je past. 

 

Grafiek offerte duiden

 

Het vervolg

Als offertes nog onduidelijk zijn dan helpen we met het stellen van de juiste vragen. Als je daar nog behoefte aan hebt kunnen we als onafhankelijke organisatie ook een keer in de les meekijken en rapporteren over de kwaliteit. Zo weet je zeker dat je waar hebt voor je geld!

Hulp nodig of meer weten?

Neem contact op met onze adviseur.

Bas van Klompenburg

Adviseur