In totaal waren er vier landelijke prijzen te vergeven: Eén voor een Bruggenbouwer, één voor een Taalbegeleider, en twee voor ‘Taalcursist’. Twee? Ja. Voor de Taalcursisten was er een Juryprijs (daarbij koos de jury de winnaar) en een Publieksprijs. Bij de Publieksprijs ging het om het aantal mensen in Nederland dat op die TaalHeld(en) had gestemd.

Stemmen verzamelen

Tja, dacht Ria. Genomineerd zijn is al heel erg leuk, maar zou het niet nóg leuker zijn als ik de Publieksprijs zou winnen? Natuurlijk! Dus ze ging enthousiast aan de slag. Waar en wanneer ze maar kon, vertelde Ria dat ze genomineerd was als TaalHeld. En dat mensen op haar konden stemmen voor de Publieksprijs.

Ria was overal te vinden. Via de computer op Facebook, maar ook ‘in het echt’. Ria ging er op uit! Ze vertelde het mensen bij de kapper, in de winkelstraat, in het verzorgingshuis waar ze vrijwilligerswerk heeft gedaan, in het gemeentehuis, bij de burgemeester, in de bibliotheek, bij de dokter en ga zo maar door!

Ria: “Je kunt wel flyers en posters ophangen, maar als de mensen zien dat jij het bent op die poster dan is het toch anders. Ze vinden dat hartstikke leuk en je hebt dan echt even een gesprek. Dan gaat het pas echt leven voor de mensen!”

De dag

Op 3 maart ging Ria al op tijd op pad. Samen met haar zus Astrid en twee vriendinnen reisde ze met de trein van Schiedam naar Den Haag. Eerst even gezellig lunchen met z’n vieren, want het is tenslotte een feestelijke dag. Bij Station Den Haag Centraal stonden de mensen van het welkomstteam haar al op te wachten. Op de foto!  

Aangekomen bij Stichting Lezen en Schrijven volgde een leuke middag met een interessant programma. Maar tegen het einde van de middag begon de spanning toch te stijgen. Want wie zou de prijs gaan winnen?

De uitreiking

Na de categorieën Bruggenbouwer en Taalbegeleider was het zo ver. De Taalcursisten waren aan de beurt. Alle genomineerden mochten naar voren komen. Onder luid applaus stroomde het podium vol met de TaalHelden uit de 12 provincies. Allemaal winnaars natuurlijk! En dat zei prinses Laurentien ook. Ze vertelde dat ze het moeilijk vond om één iemand de prijs te geven, omdat iederéén zo belangrijk is! “Juist door de inzet van deze TaalHelden gaat het onderwerp steeds meer leven in Nederland”, vertelde ze. Zo helpen we samen mensen over de drempel zodat iedereen mee kan doen.

En, is Ria in de prijzen gevallen?

Nee. Dat helaas niet. Hans van Dijk uit Noord-Holland won de Juryprijs en Henk Bruinink & Henk Bijholt uit Groningen wonnen de Publieksprijs.

Met een grote glimlach op haar gezicht zegt Ria dat ze het helemaal niet erg vindt dat ze niet heeft gewonnen. “Iedereen heeft zijn eigen verhaal en dat is prachtig om op zo’n dag te mogen horen. En dat stemmen werven in Schiedam was gewoon heel erg leuk! Ik ben op zoveel plaatsen geweest en heb met zoveel mensen gesproken?! Zo heb ik toch ook weer een beetje geholpen om mensen bewust te maken van laaggeletterdheid? Wie weet heb ik wel iemand aan het denken gezet. Dat is toch al winst?”

Het verhaal van Ria; genomineerde TaalHeld uit Zuid-Holland

TaalHeld Ria Schaper

Letters letters letters…

Nadat alle prijzen waren uitgereikt was het tijd voor een hapje en een drankje. En wie kwam er tijdens de borrel als verrassing nog even op het podium? Ja hoor, Ria! Met een zelfgemaakt ‘letterpak’ en een mooi door haarzelf geschreven gedicht sloot ze dag op een perfecte manier af.