Kees Tol, presentator en ambassadeur, geeft een interview met onze oprichter prinses Laurentien der Nederlanden. Jarenlang hadden Dennis, Hans, Jos, Jeen en Rien moeite met lezen en schrijven. Zij vertellen hun verhalen. Ook vaste rubrieken over gezondheid, koken, mode en psychologie houden rekening met mannen. Alle teksten staan in een lager taalniveau (A2/B1) en er is een eenvoudigere vormgeving. Het blad verschijnt in de week van Internationale Mannendag en heeft een oplage van 70.000 exemplaren.  

Libello – Extra makkelijk te lezen 

De eerste Libelle - Extra makkelijk te lezen heeft inmiddels een geschat bereik van 300.000 laaggeletterden. Uit een enquête onder lezers blijkt dat 92 procent van hen het speciale blad fijn vond om te lezen. En 86 procent van de lezers vond de onderwerpen van de artikelen goed bij hen passen. De lezers waardeerden het blad met een 8,4. Lezers gaven ook suggesties voor een nieuwe editie. Een veelgehoorde reactie: kan er niet een blad komen voor mannen, want die kunnen ook moeite hebben met lezen en schrijven? Deze en veel andere suggesties namen we over bij het maken van de tweede editie. Een groep van ex-laaggeletterde mannen dacht na over onderwerpen. Ook keken ze mee tijdens het vormgeven van het blad. Bibliotheken, gemeentehuizen, leesmappen, roc’s en Taalhuizen ontvangen gratis exemplaren. Zij kunnen Libello - Extra makkelijk te lezen neerleggen op ontmoetingsplekken, zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. Of meegeven aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Docenten en vrijwilligers kunnen het blad gebruiken bij bijvoorbeeld lees- en schrijfoefeningen met cursisten.   

Foto VLNR: Steven Kazàn - Kees Tol - Dennis Bos - Hilmar Mulder - Geke van Velzen

Dennis Bos, Taalheld 2023 en ex-laaggeletterde:  
"Ik vind het belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor begrijpelijke taal. Ik merk nu hoe fijn het is dat ik zelf e-mails kan lezen en schrijven. En met dit blad krijgen mensen zoals ik ook meer leesplezier. Dat helpt enorm.”   

Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle: 
“De Libello komt uit in de week dat het ook Internationale Mannendag is. Een serieuze feestdag, in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het is de dag waarop de gezondheid en het mentale welzijn van mannen én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal staan. Een mooi moment lijkt mij om een extra makkelijk te lezen mannenblad te presenteren. Waarmee de veelgestelde vraag van vorig jaar, ‘En nu nog een blad voor mannen!’, is beantwoord.”  

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:  
“Lezen verrijkt je wereld. Maar 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen en schrijven. Zij kunnen daarom niet genieten van het moois dat bladen bieden. De speciale Libelle gaf 300.000 mensen veel leesplezier, soms voor het eerst in hun leven. Dat gunnen we dit jaar nóg meer mensen. Ook opende een blad in lager taalniveau en met eenvoudigere vormgeving de ogen van vormgevers en bladenmakers. Zij zijn zich nu bewuster van de noodzaak hun dienstverlening toegankelijker te maken en eenvoudiger te schrijven. Het is tijd dat media meer rekening houden met laaggeletterden.” 

Wil je ook de Libello lezen? Ga dan naar deze pagina om het blad te bestellen.