Wat is de Digimeter?  

De Digimeter is een eenvoudig af te nemen online screeningsinstrument om inzicht te krijgen in de digitale vaardigheden van deelnemers. De meter geeft in ongeveer 15 minuten een indicatie of iemand scholing nodig heeft. De uitslag is meteen zichtbaar.

De vorige versie van de Digimeter sloot niet meer aan bij de recente digitale ontwikkelingen. Daarom ontwikkelden wij een nieuwe Digimeter. De Digimeter is ook adaptief gemaakt. Dat betekent dat het niveau van de vragen die de deelnemer voorgelegd krijgt, automatisch wordt afgestemd op zijn antwoorden. De niveaus van de Digimeter zijn Instroom en Basisniveau 1. 

 

De Digimeter is nu adaptief. Hierdoor hoeft de afnemende organisatie niet meer vooraf in te schatten welk niveau zij klaarzet voor een deelnemer. De deelnemer krijgt nu altijd vragen die het meeste aansluiten bij zijn niveau.

– Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen en Schrijven

Nieuwsgierig geworden? Doe hier de demo van de Digimeter.  

De Basismeters  

Naast de Digimeter zijn ook de Taalmeter 1F/2F, de Rekenmeter en de Sociale Inclusiemeter beschikbaar. Deze Basismeters zijn onderdeel van onze screeningsinstrumenten. Deze instrumenten geven in korte tijd aan of er sprake is van verminderde basisvaardigheden (rekenen, lezen en digitale vaardigheden). Maar – let op! – ze geven geen niveaubepaling of toetsresultaat. Om gebruik te maken van de Basismeters heeft u een account nodig. Wilt u als nieuwe organisatie ook kosteloos aan de slag met de Basismeters? Vul dan het contactformulier in op www.basismeters.nl.  

Meer weten?  

Wilt u meer weten over de adaptieve Digimeter, andere Basismeters of screeningsinstrumenten? Lees dan ook eens ons voorbeeldboekje Laaggeletterd?! Manieren om op basisvaardigheden te screenen. Of bekijk onze interventie Structureel screenen.  

Ellen Pattenier